V.l.n.r.: Kees Noppert (Burgerinititief), wethouder Andries Bouwman (duurzaamheid), wethouder Gelbrig Hoekstra (sport) en Douwe Jan Douma (bestuurslid FC Burgum).
V.l.n.r.: Kees Noppert (Burgerinititief), wethouder Andries Bouwman (duurzaamheid), wethouder Gelbrig Hoekstra (sport) en Douwe Jan Douma (bestuurslid FC Burgum). Foto: Ingezonden

Nije Westermar het duurzaamst

Sporthal de Nije Westermar in Burgum blijkt de meest duurzame sportaccommodatie in Fryslân. Het gebouw heeft energielabel A++++. Die duurzaamheid was ook een bewust streven van de gemeente Tytsjerksteradiel en de betrokken sportverenigingen.

Ook op andere elementen van duurzaamheid presteert het gebouw goed. Het aandeel hernieuwbare energie is ruim tachtig procent en op hergebruik scoort de sporthal een 7,8. "Duurzaam en circulair bouwen is een belangrijk thema uit het coalitieakkoord. Wij willen hierin een voorloper zijn en met de Nije Westermar geven wij het goede voorbeeld”, aldus wethouder Andries Bouwman. De sporthal is beoordeeld op vijf thema's: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. En haalde gemiddeld een 8. In 2020 was de oplevering, een officiële opening komt wanneer de maatregelen het toelaten. De Nije Westermar is ook nog in de race voor de titel ‘Sportaccommodatie van het jaar', waarvan de winnaar donderdag 22 april bekend gemaakt wordt.