De beoogde grond voor McDonalds in Dokkum. Links de Murmerwoudsterweg, rechtsonder de Lauwersseewei.
De beoogde grond voor McDonalds in Dokkum. Links de Murmerwoudsterweg, rechtsonder de Lauwersseewei. Foto: Ingezonden

Dokkum: Grondverkoop aan McDonalds gaat door

De verkoop van een lap grond bij de rotonde bij de Murmerwoudsterweg aan de zuidkant van Dokkum kan doorgaan. De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân stemde er donderdagavond unaniem mee in. Wel vroegen diverse raadsleden om aan te dringen op het tegengaan van zwerfafval.

Ook wezen enkele raadsleden op de mogelijke negatieve effecten van de gezondheid van klanten van de ‘fastfood’-keten. PvdA-raadslid Gryte Schaafstal stelde voor dat het bedrijf in gesprek gaat met de gemeenteraad over het toekomstig beleid van het bedrijf in Dokkum. Wethouder Theo Berends stond daar niet afwijzend tegenover, maar vond dit niet zijn verantwoordelijkheid. “Dat is iets van het bedrijf en de gemeenteraad. Misschien kunt u via de griffie iets regelen”, zei de wethouder.

Zwerfafval

Raadslid Cootje Klinkenberg (ALL) had in een eerder stadium met schriftelijke vragen gewezen op het verschijnsel zwerfafval in de omgeving van McDonalds-vestigingen, onder andere in Goutum bij Leeuwarden. Haar zorgen worden breed gedragen door de gemeenteraad, maar waren voor geen enkel raadslid reden om de verkoop van de grond tegen te willen houden. Formeel gaat de raad ook niet over zo’n transactie, maar is dit de bevoegdheid van het college van b. en w. De raad kon wel wensen en bedenkingen indienen.

Carpoolplaats

Volgens wethouder Berends komt de McDonalds op de huidige carpoolplaats, vlakbij de rotonde op de kruising van Murmerwoudsterweg en de Lauwersseewei (N361), de zuidelijke rondweg van Dokkum die ook een verbinding is met de Sintrale As. "De nieuwe parkeerplaats bij de McDonalds kan weer dienen als carpoolplaats, ook voor de fietsenrekken”, volgens de wethouder.

De circa zevenduizend vierkante meter waar het om gaat, wordt verkocht voor 562.500 euro, exclusief BTW. Dat is 50.000 euro lager dan de getaxeerde prijs, maar die prijs ging uit van bouwrijpe grond. Daar is (nog) geen sprake van.

Procedure volgt

De ruimtelijke procedure voor de komst van de McDonalds-zaak moet nog beginnen. Het bestemmingsplan moet worden gewijzigd. Dan kan de gemeenteraad alsnog voorwaarden stellen aan de komst van het bedrijf.