Wethouder Jelle Boerema (links) en secretaris Mient Holwerda onthulden juli vorig jaar het bouwbord voor het nieuwe bezoekerscentrum. De IMF-subsidie is voor aanvullende verbeteringen in het terpdorp.
Wethouder Jelle Boerema (links) en secretaris Mient Holwerda onthulden juli vorig jaar het bouwbord voor het nieuwe bezoekerscentrum. De IMF-subsidie is voor aanvullende verbeteringen in het terpdorp. Foto: Actief Media

Kwart miljoen IMF-subsidie voor dertien
projecten in Noardeast-Fryslân

Stichting Terp Hegebeintum ontvangt van de provincie Fryslân bijna zeventigduizend euro subsidie via het Iepen Mienskips Fûns (IMF). De stichting investeert in totaal ruim 172.000 euro in de eerste fase van het ‘Masterplan Terpdorp Hegebeintum’.

Daarmee is dit de hoogste investering én de hoogste provinciale subsidie voor bij elkaar dertien projecten in het noordoostelijk deel van Fryslân, die dit voorjaar een IMF-subsidie ontvangen. Die dertien krijgen van de provincie in totaal ruim een kwart miljoen euro subsidie. Om precies te zijn: 250.200 euro, oftewel ongeveer 37,5 procent van de totale investering van bijna 666.300 euro.

Terpdorp Hegebeintum

‘Masterplan Terp Hegebeintum’ betreft onder andere het aanleggen van parkeerplaatsen voor minder-validen, fietsers, E-auto’s en E-bikes, inclusief de laadpunten. Er wordt een berging gebouwd en paden en wegen binnen het dorpsgezicht worden hersteld, dan wel aangelegd. En er komt nieuwe openbare LED-verlichting.

Graffiti-kunstwerk: duizend vierkante meter

Een opvallende investering doet het dubbeldorp Gerkesklooster-Stroobos: een kleurrijk graffiti-muurkunstwerk van bijna duizend vierkante meter. Hier moet het grootste kunstwerk van Fryslân verrijzen (kerken, andere gebouwen en bruggen en viaducten niet meegeteld). De totale kosten zijn berekend op 104.000 euro, de provincie neemt daarvan 35.000 euro voor haar rekening met de IMF-subsidie. De betreffende muur is er al: van Barkmeijer Shipyards.

Sport en toerisme

Andere projecten die IMF-subsidie krijgen: een wandelpad in Burdaard en audio- en visuele hulpmiddelen voor het Ruurd Wiersmahûs, ook in Burdaard. Een nieuwe turnvloer voor Set’m op in Augustinusga. Een educatieve speurroute in De Kruidhof in Buitenpost. Een centrale speelplek in Veenklooster. Een wandel- en fietsroute langs vroegere kloosterlocaties in het Friese Waddenkustgebied, van Zoutkamp tot de Afsluitdijk, ontwikkeld door Stichting Klooster Claercamp in Rinsumageast.

Een jeu de boulesbaan aan de voorkant van dorpshuis De Nije Tille in Marrum. Vooral ouderen zullen hier gebruik van maken, is de verwachting. Stichting ‘Rom paad Eastermar’ wil de entree van het dorp ter hoogte van de brug aantrekkelijker maken, met een rust- en ontmoetingsplek voor wandelaars, fietsers en dorpsgenoten. Ook komen er een dorpskuier en een vissteiger.

Drie sportverenigingen in Kollum (tennis, voetbal en korfbal) investeren samen in verduurzaming van hun accommodaties, met onder andere LED-verlichting en zonnepanelen.

Dorpshuis De Bosk

Dorpshuis De Bosk in Zwagerbosch heeft ruimtetekort. Dit wordt verholpen met een aanbouw met een invalidentoilet, een bergruimte en een extra zaalruimte.