Theo Berends (CU) is wethouder financiën in de gemeente Noardeast-Fryslân.
Theo Berends (CU) is wethouder financiën in de gemeente Noardeast-Fryslân. Foto: Ingezonden

Noardeast-Fryslân: "Vijf tot zeven
miljoen euro bezuinigen”

Minimaal vijf en maximaal zeven miljoen euro dient de gemeente Noardeast-Fryslân te bezuinigen om voor volgend jaar een sluitende begroting te kunnen presenteren. Naast bezuinigen wordt ook het verhogen van de inkomsten als optie genoemd.

B. en w. schrijven hierover een brief aan de raad, over de actuele stand van de financiën in de gemeente. In de brief gaat het college daar niet inhoudelijk op in. Wel staat er een tijdpad in, naar het vaststellen van de begroting voor volgend jaar.

Er zijn vijf factoren die de hoogte van het dreigende financiële tekort beïnvloeden, meldt het college: de wijze waarop de gemeenteraad wil omgaan met de kapitaalgoederen (zoals gebouwen, wegen, bruggen en duikers en grond), met de onderwijshuisvesting (twee ‘interne' kwesties) en drie kwesties ‘van buitenaf': de kosten voor de jeugdzorg, de herijking van het Gemeentefonds en de kabinetsformatie.

Die laatste twee zaken hangen wellicht nauw met elkaar samen: het nieuwe kabinet doet voorstellen aan de nieuw gekozen Tweede Kamer over mogelijke aanpassingen van het Gemeentefonds. De eerste indruk van de mogelijke aanpassingen is dat kleine gemeenten in Noord-Nederland financieel hiervan extra de dupe dreigen te worden.

De inhoudelijke financiële voorstellen willen b. en w. in twee collegevergaderingen bespreken, op 1 en 8 juni dit jaar. De raad kan daar eerst informerend over spreken, maar op welke dag is nog ongewis. Een opiniërend debat is gepland op 17 juni en de besluitvorming over de ‘Perspectiefnota’ (vooruitblik op de begroting 2022) op 1 juli dit jaar. Dit zijn althans de data die het college voorstelt.

Dat geldt ook voor de volgende data: begrotingsbespreking in het college op 14 en 21 september, opiniërend overleg in de raad op 28 oktober en het vaststellen van de begroting 2022 op 4 november 2021. Dat is elf dagen voor de ‘deadline’ van 15 november.