Het eerste team van VV Drachten in het seizoen 1961-1962.
Het eerste team van VV Drachten in het seizoen 1961-1962. Foto: Ingezonden

Voetbalvereniging Drachten bestaat honderd jaar

Het aftellen is begonnen, op 21 april viert Voetbalvereniging Drachten het honderdjarige bestaan. Deze mijlpaal zal niet onopgemerkt voorbij gaan, maar de belangrijkste jubileumactiviteiten zullen over deze datum heen worden getild nu corona nog rondwaart.

“Het hele komende seizoen staat in het teken van dit jubileum. Het is nu niet mogelijk een feest, een reünie, wedstrijden en activiteiten te organiseren. Dat is jammer, maar we gaan dit later zeker inhalen”, zegt voorzitter Durk Meijer. Voetbalvereniging Drachten is één van de oudste clubs in de regio en werd opgericht op 21 april 1921. Er werd toen gevoetbald op het terrein van de voormalige drafbaan, op een steenworp afstand van het huidige sportpark De Peppel, aan de Gauke Boelensstraat.

VV Drachten speelde dertig jaar op het hoogste amateurniveau, in de eerste klasse en de hoofdklasse. Legendarisch is de bekerwedstrijd tegen landskampioen Feyenoord in 1984. Henk Boeree van VV Drachten leek voor een sensatie te zorgen, maar Peter Houtman en André Hoekstra maakten een einde aan het bekersprookje: 1-2. Momenteel speelt VV Drachten in de tweede klasse.

Het zondagvoetbal staat onder druk, maar VV Drachten heeft geen plannen naar de zaterdag te verkassen. Het is en blijft een zondagvereniging. Meijer: “De jeugd speelt al op zaterdag en voor andere teams is er dan geen ruimte. We hebben vijf seniorenteams, een dameselftal, veteranen, G-voetbal en ruim twintig juniorenteams. Het ledenaantal blijft stabiel, maar door corona is de instroom van jeugdspelers nu wel minder. Voor alle jeugdteams hebben we leiders en gediplomeerde trainers. Ook ouders, vaak ex-voetballers, trainen de jeugd. Het is een echte familievereniging.” Actieve vrijwilligers, zoals Tom de Groot, zijn het gezicht van de club. De Groot is al jaren wedstrijdsecretaris, speaker en nog veel meer.

Het grote aantal reclameborden rond de velden wijst op een grote betrokkenheid van sponsoren. Meijer: “We hebben een zeer actieve sponsorcommissie. Ondernemers benaderen ons zelfs met de vraag of ze sponsor kunnen worden.” De club is financieel gezond. “Afgelopen jaren hebben we flink geïnvesteerd in verduurzaming van ons sportcomplex. Met led-verlichting en zonnecollectoren besparen we veel geld. Ons gasverbruik is met vijfenzestig procent afgenomen”.

Het clubhuis met de kantine staat er al jaren, maar het bestuur denkt na over modernisering. “Het is een gezellige plek omgeven door sentiment, maar renovatie of nieuwbouw staan op onze agenda”, besluit Meijer.