Subwoofers voor de mainstage op Psy-Fi 2019.
Subwoofers voor de mainstage op Psy-Fi 2019. Foto: Archieffoto Actief Media

Ondanks lichtpuntjes blijven het zware tijden voor de evenementensector

Woensdag maakte de organisatie van Oerrock bekend het festival te verplaatsen naar 2022. Een week daarvoor hadden de organisatoren van Psy-Fi Festival en Promised Land al aangegeven geen festival te organiseren in 2021. Welcome to the Village gaat wel door, zij het in een afgeslankte vorm. Het lijkt weer geen normale festivalzomer te worden. Wiebe Kootstra, evenementencoördinator van de gemeente Leeuwarden, ziet het festivalseizoen 2021 ook somber in. “Foar de evenemintensektor is it in drama.”

Voor Kootstra in september 2020 de overstap maakte naar de gemeente was hij organisator van vele festivals in Fryslân. Hij weet dan ook als geen ander wat de financiële risico’s zijn bij het organiseren van een festival. “In gemiddeld evenemint draait break-even by 90% besetting. Dy lêste 10% is de winst of wurdt brûkt foar ûntwikkelingen foar folgjende edysjes.”

De zogenaamde fieldlabs en de onlangs aangekondigde pilot met toegangstesten juicht hij toe, al wijst hij erop dat het nog maar kleine stappen zijn. “Foar organisaasjes betsjut it in behoarlike ynvestearring. Yn de seal fan de Neushoorn kinne miskien 500 minsken en dan meie der no mar 100 yn.”

Om organisatoren tegemoet te komen is er de subsidieregeling evenementen. Organisatoren van evenementen die plaatsvinden tussen 1 juli 2021 en 31 december 2021, krijgen 80% van de kosten terug als gift wanneer een evenement geannuleerd moet worden. Zowel Oerrock, Promised Land en Pinkpop waren dus buiten de boot gevallen, omdat deze eerder plaatsvinden. Daarnaast is de regeling volgens Kootstra minder geschikt voor de grotere internationalere festivals. “Dizze hawwe faak mear bûtenlânske acts en dekoraasjeteams. De kosten dy’t bûten Nederlân makke wurde falle bûten de regeling.”

Welcome to the Village gaat wel door in een afgeslankte vorm met alleen dagtickets. Kootstra wijst erop dat er meer overheidsgeld in het festival zit. “Dêrom hat it ministearje sein: Litte wy ús fokusje op dizze simmer en sjen wat er mooglik is. Stel dat wy de hiele syklus opnei opstarte moatte. Dan bist samar wer in skoft fierder.

Als evenementencoördinator is Kootstra voor een groot deel afhankelijk van de inzetbaarheid van hulpdiensten. “De helptsjinsten hawwe it al drok troch demonstraasjes en it hanthavenjen fan de coronarigels. Dêrneist ferwachtsje ik wol wat in evenemintenynfarkt omdat ek in protte eveneminten trochskowe nei de neisimmer. Dat moat al mooglik wêze kwa kapasiteit. Der stiet noch in hiel soad iepen.”

Voor de evenementensector zijn het zware tijden. Kootstra zag hoe toeleveranciers voor evenementen voor de coronacrisis flink investeerden om de grote vraag aan te kunnen. “Sa waarden der minsken yn eigen behear oplaat. Ek is der in soad ynfestearre yn apparatuur dy’t no net brûkt wurdt, mar wêr’t de ôfskriuwing wol fan trochgiet.”

Onlangs vroeg een andere journalist ook aan Kootstra hoe de evenementensector ervoor staat. “Ik sei: ‘Ik sil de fraach wêromstelle. Hoe soe it mei dy gean ast in jier lang neat oan sjoernalistyk dwaan mochtest?’ De sektor stiet der hiel beroerd foar.”