Wethouder Margreet Jonker is eerstverantwoordelijk in het gemeentebestuur van Achtkarspelen voor onder andere jeugdzorg.
Wethouder Margreet Jonker is eerstverantwoordelijk in het gemeentebestuur van Achtkarspelen voor onder andere jeugdzorg. Foto: Ingezonden

Zorgen Achtkarspelen over jeugd-GGZ

CDA-raadslid Jacob Zwaagstra in Achtkarspelen maakt zich op basis van berichten in diverse media, onder andere in de Leeuwarder Courant, zorgen over de geestelijke gezondheidszorg voor jeugd in zijn gemeente. Daarover heeft hij b. en w. op 8 april 2021 schriftelijke vragen gesteld. Het college dient binnen dertig dagen deze vragen te beantwoorden.

Zwaagstra schrijft: “Geacht college, vanuit diverse media (o.a. de Leeuwarder Courant van 06-04-2021) krijgen wij signalen dat vrijgevestigde psychologen de jeugd-GGZ de rug toe keren. In de stukken wordt aangegeven dat sinds 2015, het moment waarop de gemeenten verantwoordelijk werden, de administratieve lasten steeds zwaarder zijn geworden.” “Volgens de artikelen is het aantal vrijgevestigde GGZ-praktijken sinds 2015 gehalveerd. Belangrijkste reden: de administratieve lastenverzwaring. Een van de gevolgen is langere wachtlijsten.”

Naar aanleiding van deze berichten heeft de CDA-fractie de volgende vragen: 1. Herkent u deze berichten? 2. Er wordt gesteld dat de materie voor veel gemeenten te complex is geworden. Bent u het daar mee eens en geldt dit ook voor Achtkarspelen? 3. Wanneer dat zo is, wat zou de oplossing volgens u zijn? 4. Ziet u dat de wachtlijsten langer worden? 5. Wat bent u van plan te doen aan de administratieve lastendruk? 6. Heeft het halveren van het aantal aanbieders ook invloed op de kosten?”