Pieter de Leur (links) en Oreste Arbouw. 'Binnen' is het restaurant dat De Leur op de Noordkade in Drachten explloiteert.
Pieter de Leur (links) en Oreste Arbouw. 'Binnen' is het restaurant dat De Leur op de Noordkade in Drachten explloiteert. Foto: Actief Media

'De Kaden' op één lijn over nieuw terrasbeleid

Op De Kaden in Drachten zijn de horeca-ondernemers en de detailhandel het eens geworden over de terrastijden voor komend seizoen én over het (weer) verkeersluw maken van de Kaden in de avonduren. Bovendien werken de gemeente Smallingerland, de ondernemers en 'citymanager' Douwe van Drogen aan het (veel) aantrekkelijker maken van het centrum van Drachten.

"Afgelopen jaar werd ik verrast door het grote aantal toeristen in Drachten", zegt restauranthouder Pieter de Leur. "De sfeer was echt heel goed. We hopen dit opnieuw te beleven in het komende seizoen."

Als de 'coronacijfers' zich voor mensen in Nederland en Fryslân gunstig ontwikkelen, dan mogen de terrassen wellicht half mei of begin juni weer open. Dat hopen de horeca-ondernemers Oreste Arbouw en Pieter de Leur uit Drachten in elk geval. En met hen hun collega-ondernemers, zowel van de horeca als van de detailhandel.

Arbouw exploiteert pizzeria Sondrio da Luca op de Zuidkade en De Leur het restaurant Binnen op de Noordkade 54, schuin tegenover het bedrijf van Arbouw. Beiden hebben zich de afgelopen tijd flink ingezet voor een verlenging van het terrasbeleid van afgelopen jaar, maar dan in goed overleg met de detailhandel, de gemeente Smallingerland en citymanager Van Drogen.

Allen zwaaien ze elkaar lof toe over het overleg en de uitkomst: wethouder Robin Hartogh Heys van de Lier, de beide horecamannen en de citymanager. De uitkomst is dat 's avonds vanaf 18.00 uur een deel van de Noordkade voor verkeer wordt afgesloten, tot 's ochtends acht uur. Er komt dus flink wat extra ruimte voor grotere terrassen. Dit beleid geldt tot eind maart 2022. Ook elders in Drachten en in Smallingerland krijgen de horecaterrassen - als het qua verkeersveiligheid kan - opnieuw de mogelijkheid uit te breiden.

"Zo mogelijk definitief"

Bovendien is afgesproken dat deze aanpak - nog wel afhankelijk van het landelijke coronabeleid - in oktober wordt geëvalueerd. Als die terugblik gunstig uitpakt, wordt deze werkwijze zo mogelijk ook definitief, zeggen zowel de wethouder als de citymanager.