De plattegrond van het geplande bedrijventerrein Sanjensfjild, zuidelijk van de Sanjesreed, westellijk van Oentsjerk.
De plattegrond van het geplande bedrijventerrein Sanjensfjild, zuidelijk van de Sanjesreed, westellijk van Oentsjerk. Foto: Ingezonden

120 reacties tegen bedrijventerrein Sanjesfjild

Het ietwat aangepaste plan van de gemeente Tytsjerksteradiel voor het bedrijventerrein Sanjesfjild heeft 118 reacties tegen het plan opgeleverd. De gemeenteraad bespreekt het gewijzigde plan én de reacties donderdagavond 22 april vanaf half acht in een ‘digitale’ raadsvergadering.

B. en w. houden vast aan de aanpassingen en dus ook aan het plan voor het bedrijventerrein als zodanig. De aanpassingen zijn met Dorpsbelangen Oentsjerk en Gytsjerk en met de actiegroep tegen het bedrijventerrein besproken.

De actiegroep heeft inwoners van de Trynwâlden opgeroepen zienswijzen in te dienen tegen het plan. Dat heeft geleid tot 118 eensluidende protestbrieven tegen het plan: er zou onvoldoende gekeken zijn naar mogelijkheden van ‘inbreiding’ (binnen de bebouwde kom), er zou aantasting komen van het landschap en er zou teveel verkeersoverlast ontstaan. Ook de weidevogels worden dupe van het nieuwe bedrijventerrein westelijk van Oentsjerk, vinden bezwaarmakers.

Het college stelt dat er wel gekeken is naar ‘inbreiding', maar dat die oplossing voor de betreffende bedrijven onvoldoende soelaas biedt. Leefbaarheid betekent niet alleen veel groen en een wijds uitzicht, maar er moet ook ruimte zijn voor het bedrijfsleven, in de ogen van b. en w.

"Het plangebied is verkleind, de noodzakelijke onderzoeken zijn geactualiseerd, de bedrijvenlijst is ‘opgeschoond' ('lichtere bedrijven'), de bestemming dichtbij bestaande woonbebouwing is veranderd in een gemengde bestemming ('lichtere categorie') en de ‘groen-groen-voorziening' is naar de buitenkant verplaatst”, vat het college samen. Zuidelijk van het terrein is een groenstrook gepland, op verzoek van Dorpsbelang Gytsjerk.

De ‘digitale’ raadsvergadering begint donderdag 22 april om vijf uur ‘s middags, maar het onderwerp ‘Sanjesfjild’ staat gepland na de pauze, dus om half acht ‘s avonds.