Mare Kramer van O.B.S Thrimwalda uit Gytsjerk werd in de regio Burgum eerste.
Mare Kramer van O.B.S Thrimwalda uit Gytsjerk werd in de regio Burgum eerste. Foto: Ingezonden

Mare, Eva en Jaylee kanshebbers titel Voorleeskampioen

Op dinsdag 11 mei vindt de provinciale finale plaats van de Nationale Voorleeswedstrijd. Hier strijden Mare Kramer (regio Burgum), Eva Velda (regio Grou) en Jaylee Reitsma (regio Leeuwarden) samen met de andere regiokampioenen om de felbegeerde plek in de landelijke finale.

De regionale voorrondes worden jaarlijks georganiseerd door dbieb in samenwerking met de scholen. De schoolkampioenen stuurden dit jaar een voorleesfilmpje in, dat online door de juryleden werd bekeken. De winnaars werden in de klas overvallen door de leesconsulent, die hen verraste met het nieuws.

Voor regio Burgum werd Mare Kramer van O.B.S Thrimwalda uit Gytsjerk de nummer 1. Zij las voor uit het boek ‘Zomerwoud’ van Linda Dielemans. Voor regio Grou werd Eva Velda uit Leeuwarden van IKC Teresa de winnaar. Zij las voor uit ‘De brief om middernacht’ van Benjamin Read. Jaylee Reitsma van PCBO Albertine Agnes werd voor regio Leeuwarden de winnaar. Zij las voor uit ‘De gruwelijke generaal’ van Jozua Douglas.

De drie leerlingen hebben een plek bemachtigd in de provinciale finale. Deze vindt plaats in De Skâns in Gorredijk. De winnaar van de Friese finale gaat door naar de landelijke finale op 26 mei. Daar wordt bepaald wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2021 mag noemen. De winnaar wordt ook Kinderboekendirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Wil je meer weten over de Nationale Voorleeswedstrijd? Kijk op www.denationalevoorleeswedstrijd.nl