De Kraanlannen nabij De Veenhoop.
De Kraanlannen nabij De Veenhoop. Foto: Akkeliene Postema

Zeldzame buidelmees in Kraanlannen

In De Veenhoop verzamelden zich afgelopen week in alle vroegte massaal vogelaars omdat de zeer zeldzame buidelmees werd gespot. Merel Elshof was de eerste die donderdagochtend de buidelmees spotte, maar het lukte haar niet deze vast te leggen. “Ik wist niet wat ik zag, dat me dit overkomt na jarenlang vogels spotten, ik ben overweldigd”, aldus de enthousiaste vogelliefhebber.

Al snel werd het bericht verspreid onder de Friese vogelaars en daardoor zijn er nu tientallen vogelaars het gebied De Kraanlannen ingetrokken om de bijzondere vogel vast te leggen op de gevoelige plaat. Zo ook Eric Vogelzang uit Rottevalle, hij is een fervent natuurliefhebber en zijn grote passie is vogels fotograferen. “Ik was erbij in januari toen de pestvogel in Hoek van Holland werd gespot, dit is lekker dichtbij dus ik hoop dat het me straks lukt om de vogel te vinden.”

Akkeliene Postema, eigenaar van de oude basisschool die nu dienst doet als groeps- en vergaderlocatie, is verbaasd over de toestroom van auto’s die het slaperige kleine dorp donderdagochtend wisten te vinden. “Vorig jaar waren de Koning en Koningin hier plotseling en in het geheim op bezoek in het dorp, dus ik kijk nergens meer van op. Superleuk dat we nu weer iets bijzonders meemaken hier!”

De buidelmees is voor het eerst naar Nederland gekomen in 1962, in 1992 bereikte de soort haar hoogtepunt met rond de 225 broedpaar. Daarna nam het aantal broedparen snel af, inmiddels staat de vogel op de rode lijst van bedreigde diersoorten. De buidelmees is een kleine zangvogel die opvallende nesten maakt.