FNP-statenlid Wopke Veenstra bij de gaswinlocatie van Vermilion in Burgum.
FNP-statenlid Wopke Veenstra bij de gaswinlocatie van Vermilion in Burgum. Foto: Actief Media

Negen partijen: "Gjin gegriem yn Fryske grûn!"

De statenfracties van FNP, PvdA, GrienLinks, SP, PvdD, 50Plus en D66 in Provinciale Staten van Fryslân zijn een online petitie gestart tegen nieuwe gaswinning in en rond Tytsjerksteradiel. Ook de fracties van CDA en ChristenUnie hebben zich inmiddels aangesloten. Dinsdagmiddag 6 april tegen half drie waren er ruim 2100 handtekeningen binnen.

"De aksje rint noch wol efkes troch", zegt FNP-statenlid Wopke Veenstra. "De partijen roppe eltsenien op om massaal de petysje te ûndertekenjen. Doel is en gean mei de hantekeningen nei De Haach en meitsje de lanlike polityk dúdlik dat de regio gjin nije gaswinning út de lytse fjilden mear akseptearret."

"De Ryksoerheid ferlient en ferlinget op it stuit allegeduerigen fergunningen, tsjin de winsk fan de lokale befolking yn. It mynboubelied fan de Ryksoerheid docht skea oan it betrouwen fan boargers út de noardlike provinsjes yn de oerheid. Der moat in ein komme oan de boaiemdelgong, de skea oan de wetterhúshâlding, de lânbou, de natuer en oan de fersakjende huzen en bedriuwen. En wat betsjut dit foar de feiligens fan de drinkwetterwinning fan Vitens?" vragen de betrokken partijen.

Meer gaswinning maakt ook de overstap naar een fossielvrije toekomst minder geloofwaardig, stellen ze. "Gjin gegriem yn Fryske grûn!" luidt de gezamenlijke boodschap, met het oog op het plan van het Canadese energiebedrijf Vermilion om 'fracking' toe te passen. Dat is het zachter maken van de betreffende grondlagen (op circa drie tot 3,5 kilometer diepte) met behulp van chemicaliën, om zo tot het jaar 2050 nog 11,5 miljard kubieke meter aardgas in dit gebied te kunnen winnen.
De Tweede Kamerfractie van de SP heeft gevraagd om openbaarheid van gegevens. Maar omdat nog niet alle adviezen over de vergunningaanvraag binnen zijn - zoals van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) - brengen Vermilion en het ministerie van EZK de vergunningaanvraag nog niet naar buiten. Het energiebedrijf maakt gebruik van het 'kleine gasveldenbeleid': nog tientallen jaren gas winnen uit de ongeveer 240 kleine gasvelden in Nederland (waarvan de helft onder het vasteland).