Arnold de Jong voor zijn huis in Drachten.
Arnold de Jong voor zijn huis in Drachten. Foto: Ingezonden

Arnold de Jong, de grootste Cambuurfan van Drachten

De voorgevel van het huis van Arnold de Jong uit Drachten is volgestouwd met gele en blauwe voetbalattributen. Prominent aanwezig zijn de clubkleuren van SC Cambuur, dat een grote kans maakt dit seizoen naar de eredivisie te promoveren. Hier moet wel een grote Cambuurliefhebber wonen en dat klopt.

“Ik ben al sinds mijn negende jaar fan van Cambuur, het is een echte volksclub met ambitie”, vertelt Arnold. Het gezin - Arnold, vriendin Eshme en de zonen Daimy en Justin - woont aan de Middelwijk in Drachten. Daar getuigen Cambuurshirts, clubsjaals, blauw-gele vlinders, clubemblemen en zelfs een geel-blauwe Cambuurfiets voor de voordeur van de liefde voor de profclub uit Leeuwarden. “Ik ben met Cambuur opgegroeid, want ik heb lang in Leeuwarden gewoond en heb daar mijn voetbalvrienden”, zegt de vijfendertigjarige Arnold.

Cambuur liep vorig seizoen promotie mis door corona. “Verschrikkelijk jammer, maar Cambuur staat nu weer bovenaan en dat is een geweldige prestatie. Het is een topclub, deze selectie is de beste sinds jaren. Wanneer Cambuur promoveert moet de club constant bij de eerste tien in de eredivisie kunnen eindigen. Door de komst van het nieuwe stadion kan Cambuur doorgroeien en ook het aantal sponsors zal toenemen. Als supporter heb ik ook degradaties meegemaakt, maar Cambuur komt altijd weer bovendrijven.”

Met trainer Henk de Jong (geen familie) heeft Arnold regelmatig contact. “Zijn ouders wonen vlakbij. Het is een lieve en vrolijke man. Henk is de ideale trainer voor Cambuur, hij is tactisch sterk en hij kan op een aansprekende manier een wedstrijd samenvatten. Hij past goed bij Cambuur, maar hij ook kunnen werken bij FC Utrecht, net als Cambuur een echte volksclub. Ik zou hem graag nog eens willen zien als bondscoach.”

Arnold heeft door corona al geruime tijd niet meer een wedstrijd kunnen zien in het stadion van Cambuur. Hij is nu aangewezen op sportzenders op de televisie. “Dat is natuurlijk een groot gemis. Ik ben een fanatieke supporter, maar heb geen seizoenkaart. Met Cambuur voel ik een binding, met SC Heerenveen heb ik dat niet. Ik kom alleen in het stadion van Heerenveen wanneer Cambuur daar de derby speelt. Dat zijn prachtige wedstrijden.”