Gabe Jan de Jong en Jelle Brinksma tonen de Vision-R 800 phoropter waarmee ze de AVA oogmeting doen.
Gabe Jan de Jong en Jelle Brinksma tonen de Vision-R 800 phoropter waarmee ze de AVA oogmeting doen. Foto: Actief Media

Brinksma en Ykema Optiek meten beter dankzij AVA oogmeting

Als één van de eerste opticiens in Friesland zijn Brinksma Optiek in Burgum en Ykema optiek in Bolsward gestart met AVA oogmetingen. Hiermee kunnen de ogen nog veel nauwkeuriger gemeten worden dan al mogelijk was. Gabe Jan de Jong en Jelle Brinksma van Brinksma & Ykema Optiek noemen het “de oogmeting 2.0”.

Zoals afstanden in meters worden gemeten, worden ogen gemeten in dioptrieën. De oogmeting wordt in vakjargon de refractie genoemd. Tot nu toe was het mogelijk om de refractie in stappen van 0.25 dioptrie te meten. Met de AVA oogmeting kan er gemeten worden in stappen van 0,01 dioptrie. Volgens De Jong is dit een behoorlijk verschil. “Vergelijk het met televisies. Een gewone oogmeting kun je zien als een ouderwetse kabeltelevisie. Een AVA oogmeting is dan een televisie met een scherm in een hoge 4K-resolutie.”

Net zoals niet iedereen het verschil tussen televisies ziet, hebben ook niet alle ogen het vermogen om stappen van 0.01 dioptrie te zien. Toch blijkt uit een onderzoek van Essilor dat 95% van de bevolking een visuele behoefte heeft die vraagt om een nauwkeurigere oplossing dan de huidige stappen van 0.25 dioptrie. "Als iemand bijvoorbeeld voorheen altijd een sterkte van +1 had, kan dat nu +0,87 blijken te zijn", verduidelijkt Gabe Jan De Jong. Jelle Brinksma legt uit dat scherper zien niet alleen prettiger is, maar dat het ook kan zorgen voor minder vermoeidheid. "Kijken neemt namelijk de meeste energie van het lichaam."

Hij ziet de AVA oogmetingen als een logische vervolgstap. "Essilor kon al langere tijd glazen maken met een nauwkeurigheid van 0,01 dioptrie. Alleen konden wij nog niet zo nauwkeurig meten. Nu dat wel kan, kun je echt het volledige potentieel van de ogen benutten." De AVA oogmeting wordt gedaan met een hypermodern oogmeetapparaat: de Vision-R 800 phoropter. "In dit apparaat verschijnt er niet steeds een ander glaasje voor het oog, maar zit er een vloeistof tussen de glaasjes. Hiermee kunnen de kleine stappen van 0,01 dioptrie worden gerealiseerd."

Een AVA oogmeting duurt iets langer dan een traditionele oogmeting. Het is daarom nodig om een afspraak te maken. De vestiging in Burgum is telefonisch bereikbaar op 0511-464555, de vestiging in Bolsward op 0515-577601.

Brinksma Optiek Burgum: Schoolstraat 2A Burgum | 0511 46 45 55 | www.brinksma-optiek.nl        Ykema Optiek Bolsward: Marktplein 4 Bolsward | 0515 57 76 01 | www.ykema-optiek.nl