Burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen vraagt de gemeenteraadeen nieuwe gedragscode voor het college van b. en w  vast te stellen.
Burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen vraagt de gemeenteraadeen nieuwe gedragscode voor het college van b. en w vast te stellen. Foto: Ingezonden

Nieuwe gedragscode college Achtkarspelen

Het college van b. en w. van Achtkarspelen stelt de gemeenteraad voor, een nieuwe gedragscode voor het college vast te stellen. Het gaat om de regels die moeten zorgen voor een integer en open bestuur.

Punten die in de gedragscode aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: wat te doen met geschenken, met combinaties van functies (’het voorkomen van belangenverstrengeling’), eventuele toekomstige functies, het gebruik van voorzieningen van de gemeente, eten en drinken op kosten van anderen.

Respectvolle omgang

In een inleiding bij de regels staat: “Integriteit is niet alleen een kwestie van regels, maar ziet ook op de onderlinge omgangsvormen. Een respectvolle omgang met burgers en organisaties, tussen politieke ambtsdragers onderling en tussen politieke ambtsdragers en medewerkers, met behoud van eigen politieke inhoud en stijl, is van groot belang.”

“Onderwerp van gesprek”

Bovendien moet ‘integriteit’ niet alleen op papier staan, want dan is het een ‘dode letter’, schrijven b. en w. “Daarom moet het handelen van politieke ambtsdragers regelmatig onderwerp van gesprek zijn, juist ook onderling, en daarbij geeft de gedragscode ondersteuning.”

Dan volgt een citaat van de schrijver C.S. Lewis: ‘Doing the right thing, even when no one is watching’, dus: ‘Het juiste doen, zelfs als niemand het ziet’.