Beeldend kunstenaar Henk Hofstra roept op: "Denk groot, Smallingerland|!"
Beeldend kunstenaar Henk Hofstra roept op: "Denk groot, Smallingerland|!" Foto: Archieffoto: Actief Media

“Smallingerland, vergeet de zzp-ers niet!”

De financiële steunmaatregelen in verband met het coronavirus zijn in veel gemeenten vooral gegaan naar bedrijven. De kleine zelfstandigen, ook die in de kunstensector, moeten niet worden vergeten. De gemeente Smallingerland krijgt geld van het Rijk om die zelfstandigen te ondersteunen. Dat geld moet niet in de ‘algemene middelen verdwijnen’.

Die oproep was te horen in de derde en vierde bijeenkomst voor burgers over de kerntaken van Smallingerland. Vooral de bijeenkomst over cultuur, sport en onderwijs werd relatief goed bezocht - net als de andere drie via de digitale snelweg.

Over hoe Smallingerland omgaat met deze sectoren, verschilden de meningen. “Sportstad? Daar hebben we afgelopen jaar weinig van gemerkt”, was de kritiek van Jan van Judovereniging Shihan. Daar stond de mening van Geert Jan Kroes min of meer tegenover: “Ik ben trots op Smallingerland, dat er afgelopen jaar toch nog wat festivalletjes door konden gaan, ondanks het coronavirus.”

Beeldend kunstenaar Henk Hofstra deed een herhaalde oproep: “Probeer groot te denken! In het verleden hebben steden als Vancouver en Toronto samenwerking met Drachten gezocht. Dat is afgeketst, omdat het toenmalige college van b. en w. vond dat die steden voor Smallingerland te groot waren. Zulke kansen moet je juist pakken”, vond en vindt Hofstra.

Hij wees op de rijksgelden van circa 150 miljoen euro voor de makers van kunst en cultuur. “Dat geld is bestemd voor de makers. Zorg er als gemeente voor dat die dat geld dan ook krijgen en er mooie dingen mee kunnen doen!”