Janneke, Klaas-Pieter, Frida en Theun Osinga in de nieuwe potstal.
Janneke, Klaas-Pieter, Frida en Theun Osinga in de nieuwe potstal. Foto: Actief Media

Black Angus Marrum neemt nieuwe
potstal in gebruik

MARRUM – Anderhalf jaar geleden begonnen Klaas-Pieter Osinga en Janneke Spoelstra met het houden van Black Angus-runderen voor de slacht. Onlangs namen ze een nieuwe potstal in gebruik waar de dieren comfortabel in het stro kunnen liggen. Zodra het kan, gaan de runderen weer lekker naar buiten. Omdat de dieren een stressvrij leven leiden is het vlees nog malser.

Tot en met juni grazen de dieren in weilanden rondom de boerderij. Daarna worden ze in het natuurgebied achter de zeedijk geplaatst. “Nu is het nog broedseizoen voor de vogels en die wil je niet verstoren”, zegt Klaas-Pieter. In het 35 hectare grote gebied dat de Osinga’s van het Fryske Gea pachten hebben de dieren volop ruimte en voedsel. In de winter worden de runderen gevoerd met het kruidenrijke kuil uit het natuurgebied. De mest uit de stal wordt ook in het gebied uitgereden waardoor er een bijna gesloten kringloop ontstaat. "Het Black Angus-ras doet het uitstekend op een grasrantsoen”, legt Klaas-Pieter uit. "Hierdoor is de groeisnelheid lager en duurt de rijping van de dieren langer. Het zorgt voor een uitmuntende vleeskwaliteit.”

Als de runderen slachtrijp zijn worden ze geslacht door slagerij Schreiber in Ferwert. Daarna gaat het vlees weer naar de familie Osinga, waar ze het op bestelling verkopen in hun boerderijwinkel. Janneke merkt dat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in de herkomst van producten. "Weten wat je eet wordt steeds belangrijker. Wij bieden echt een hoogwaardig streekproduct. Het vlees heeft een mooie marmering, zit vol smaak en is heel mals.” Naast vleespakketten is het ook mogelijk om losse producten te bestellen. "Vraag gerust naar de mogelijkheden.”

Bestellen kan via: blackangusmarrum.nl. Zie ook op de Facebook- en Instagrampagina van het bedrijf. 06-22580905 | Hoge Herenweg 8 Marrum