Afbeelding
Foto: Ingezonden

Muziek als therapie in De Waadwente

Sinds anderhalf jaar wordt in De Waadwente met veel succes muziektherapie aangeboden. De muziektherapie is niet alleen beschikbaar voor de bewoners van De Waadwente, maar is ook bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld in De Waadwente komen om te revalideren. Of voor mensen die thuis wonen en te maken hebben met psychische problemen. Muziektherapie kan daarbij, in de samenwerking met de psycholoog, een groot verschil maken.

Bij therapie wordt vaak gedacht aan fysiotherapie, of aan gesprekken met de psycholoog. “Muziektherapie is niet het eerste waar mensen aan denken wanneer ze hulp nodig hebben”, zegt muziektherapeut Christiaan Docter. “Maar in sommige gevallen kan juist muziek een enorme rol spelen bij bijvoorbeeld het omgaan met een depressie, een trauma, of het verwerken van verlies. Denk alleen al eens aan hoe belangrijk muziek kan zijn op een uitvaart. Muziek kan een helende werking hebben.”

‘Uit je hoofd stappen’ met muziek

Docter wil met zijn muziektherapie vooral een ingang vinden, verandering teweeg brengen. “Een tijdje geleden had ik een gesprek met één van de cliënten die ik behandelde, een meneer met dementie. Hij vertelde me dat hij de hele dag piekerde en zich zorgen maakte, maar dat hij door muziek te maken echt even ‘uit zijn hoofd’ kon stappen. In dat soort momenten blijkt dan hoe waardevol muziektherapie kan zijn. En soms kan dat net die ene noot zijn, die dan het verschil maakt.”

Samenwerking tussen professionals en cliënten

Bij ZuidOostZorg, waar De Waadwente onder valt, wordt behandeling breed benaderd. Michel Dijkman, programmamanager bij ZuidOostZorg: “Binnen ZuidOostZorg hebben we vele vormen van expertise beschikbaar, allerlei professionals met hun eigen kennis en vaardigheden. In plaats van op eilandjes te gaan zitten werken, combineren we die expertise. Je wordt dan dus niet van het kastje naar de muur gestuurd met je probleem, maar er wordt mét en vóór jou samengewerkt om het behandeltraject zo goed mogelijk te laten verlopen”.

Muziektherapie

Muziektherapie is binnen die samenwerking relatief nieuw, maar inmiddels ook een vaste waarde geworden. Muziektherapeut Docter: "Juist binnen die samenwerking tussen de professionals en de cliënt kunnen we muziektherapie goed inzetten. Ook thuis. Het kan bijvoorbeeld helpen om bij bepaalde gevoelens te komen, om gevoelens los te laten of stress te verminderen.” Dementie, somberheidklachten, stemmingsproblemen of geheugenproblemen, het zijn zomaar een paar voorbeelden van klachten en aandoeningen waarbij muziektherapie een verschil kan maken. "Juist door bijvoorbeeld samen te werken met onze eerstelijns psychologen, kunnen we zo een hele goede behandeling aanbieden.”

Bent u vaak somber of voel u zich depressief? Heeft u vaak stress of maakt een negatief zelfbeeld dat u niet optimaal van het leven kunt genieten? Mogelijk kunnen de behandelaren van ZuidOostZorg muziektherapie voor u iets kan betekenen? Neem dan contact op met het Informatie & Adviescentrum van ZuidOostZorg, via 0800-5717171 (gratis) of mail naar advies@zuidoostzorg.nl.