De voormalige Hervormde kerk Rottevalle, nu eigendom van de Stichting Âlde Fryske Tsjerken.
De voormalige Hervormde kerk Rottevalle, nu eigendom van de Stichting Âlde Fryske Tsjerken. Foto: Jaap van der Wal

Smallingerland stelt kerkenvisie op

Gemeente Smallingerland gaat zich samen met kerkeigenaren en –beheerders buigen over een zogeheten kerkenvisie. Veel kerken worden niet meer als zodanig gebruikt.

De visie is een handreiking waarin staat beschreven waar de kansen en bedreigingen voor de kerkgebouwen in Smallingerland liggen. De gemeente heeft hiervoor geld beschikbaar gekregen van het Ministerie van OCW.

De gemeente Smallingerland telt 33 historische kerken en twee voormalige kloosters. Een goed beeld van de situatie van het religieuze erfgoed van Smallingerland ontbreekt. In de kerkenvisie worden de religieuze gebouwen in kaart gebracht om in beeld te krijgen welke gebouwen de gemeente rijk is, hoe die gebruikt worden en of er mogelijk kerkgebouwen zijn waarvan het voortbestaan in gevaar is. Het rijk stelt 50.000 euro beschikbaar om een kerkenvisie te maken.

Toekomstbestendige kerkenvisie

De kerkenvisie in Smallingerland start met een digitale enquête voor alle eigenaren van de kerken en kloostergebouwen. Wat is de waarde van het gebouw voor de gemeenschap? Welke kansen en uitdagingen liggen er voor de toekomst? Zijn er mogelijkheden te bedenken om gebouwen (deels) een andere functie te geven en zo te behouden? De uitkomsten van de enquête geven een eerste beeld en vormen een goede basis voor het gesprek.