Johannes Kooy bij een kleine selectie van zijn kunstwerken. De boog rechts op de foto is de grootste schwibboog die Kooy maakt.
Johannes Kooy bij een kleine selectie van zijn kunstwerken. De boog rechts op de foto is de grootste schwibboog die Kooy maakt. Foto: Actief Media

‘Ongeduldige’ Johannes Kooy heeft als grote hobby figuurzagen

Al ruim twaalf jaar figuurzaagt Johannes Kooy uit Burgum prachtige creaties uit hout. Hij kwam op een bijzondere manier in aanraking met deze hobby. Zijn huidige vrouw Tine wilde graag een klein uilenbord hebben om haar zilveren theelepels aan te hangen. Haar vorige man zou er een voor haar maken, maar hij kwam helaas te overlijden. Johannes Kooy, wiens vorige vrouw ook overleden is, wilde wel proberen een uilenbord uit te zagen. Hierna kreeg hij de smaak te pakken.

Op een Duitse kerstmarkt kreeg Kooy inspiratie voor zijn volgende project. Hij zag daar ‘schwibbogen’, dit zijn boogvormige kersttaferelen met verlichting erin. Deze werden voor honderden euro’s verkocht. “Ik tocht: ‘Dat wol ik ris probearje sels te meitsjen’”, zegt Kooy. Hij vond in België een persoon die tekeningen voor dit soort bogen aanbood. Nu kon hij aan de slag. Dagenlang was hij aan het zagen, maar uiteindelijk lukte het hem om een schwibboog te maken. Zijn kinderen konden niet geloven dat hun vader, die geen ervaring in houtbewerking had, de grote schwibboog had gemaakt. “Se seinen: ‘Wat is dit? Hat heit dit makke?’ Ik haw nammentlik gjin geduld.” 

Omdat zijn kunstwerk zo in de smaak viel, besloot hij zijn zeven kinderen ieder een zelfgemaakte schwibboog te geven. Toen konden zijn drie stiefkinderen niet achterblijven. Ook zij kregen ieder een exemplaar. Daarna ging het rollen bij de families. “Oer in grutte bôge doch ik sa’n 30 oant 40 oeren.” Hierbij moet opgemerkt worden dat Kooy nu een elektrische figuurzaag heeft. In de beginjaren zaagde hij alles met de hand. Met de eerste tien bogen voor de kinderen was hij dan ook een jaar zoet. Hierna zouden nog vele bogen volgen.

Een bezoek aan een hobbymarkt in Beetsterzwaag zou leiden tot de volgende stap. “Ik sei tsjin Tine: ‘Neffens my is it steanjild hjir net sa djoer’.” Het echtpaar ging in gesprek met iemand van de organisatie. “Dy persoan sei: ‘figuurseagjen, dat hawwe wy hjir noch net’.” Inmiddels hebben de Kooys al op vele hobby- en kerstmarkten gestaan. “Wy hawwe yn trije moannen tiid wol op tsien merken stien. Dat wie wat te drok.” Want de handelswaar moet eerst wel gemaakt worden. En de vakman blijkt geduldiger en preciezer dan iedereen ooit dacht. “Giet it fout? Dan betinkt hy him net. Dan hearst ‘krak’”, aldus zijn echtgenoot. 

Uit afvalhout dat overblijft maakt Kooy ook andere kerstdecoratiestukken zoals waxinelichthouders en kerstboomhangers. De collectie is de afgelopen jaren nog verder gegroeid. Er kwamen onder andere paasstukken en klokken bij. En nog steeds maakt Kooy aan de hand van ontwerpen die hij vindt nieuwe kunstwerken. “It wreidt hieltyd fierder út. Dat komt ek omdat ik der sa’n aardichheid oan haw. It is echt in hartstikke moaie hobby.”  

Wilt u een schwibboog of een ander kunstvoorwerp aanschaffen? Johannes Kooy is telefonisch bereikbaar op: 0511-462423.