De verwachte bodemdaling bij de huidige gaswinning is maximaal zo'n 23 centimeter. Bij verlenging tot 2050 kan de bodemdaling 32 centimeter worden en zich uitbreiden naar het westen, noorden en oosten.
De verwachte bodemdaling bij de huidige gaswinning is maximaal zo'n 23 centimeter. Bij verlenging tot 2050 kan de bodemdaling 32 centimeter worden en zich uitbreiden naar het westen, noorden en oosten. Foto: Ingezonden illustratie

Colleges: "Geen nieuwe gaswinning
in Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen”

De colleges van b. en w. van Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel pleiten nu ook tegen het verlengen van de gaswinning door het Canadese bedrijf Vermilion tot 2050. De gemeente Smallingerland ging hen onlangs al voor. In Tytsjerksteradiel zou de verlenging kunnen leiden tot een extra bodemdaling: geen 23, maar 32 centimeter. Dit heeft gevolgen voor de riolering en wellicht ook voor gebouwen in Burgum en Sumar, aldus b. en w. van Tytsjerksteradiel.

Vermilion heeft in 2018 de gasputten in Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen en Smallingerland overgenomen van de NAM. De NAM vindt doorgaan met gaswinning in dit gebied financieel-technisch te riskant. Maar het Canadese Vermilion durft het wel aan. Het gaat om het zoeken naar en winnen van nieuwe, nog niet bewezen gasvoorraden, die maximaal kunnen oplopen tot bijna 11,6 miljard kuub en verlenging van het winningscontract tot het jaar 2050.

“Geen fracking!”

Ze verzetten zich ook tegen het voornemen van Vermilion om ‘fracking’ toe te passen: het verzachten van harde grondlagen met chemicaliën. Bovendien vrezen de colleges schade aan grondwater (Tytsjerksteradiel is deels drinkwatergebied), ook al zal de gaswinning in diepere lagen plaats moeten vinden dan de drinkwaterwinning.

De gemeenten hebben sinds kort het recht om hun advies uit te brengen, voorafgaand aan een besluit van de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) over de gaswinning. Zowel Tytsjerksteradiel als Achtkarspelen adviseren om de vergunning niet te verlenen. Niet alleen vanwege de materiële schade, maar ook vanwege de psychische schade.

Voorwaarden

Mocht de minister van EZK toch de vergunning verlenen, dan alleen onder strikte voorwaarden, vinden beide colleges: stoppen met winning als er een aardbeving komt van magnitude 3 of meer; de maximale bodemdaling mag niet toenemen; geen winning uit nieuwe gasputten; geen ‘fracking’; de monitoring van bodemtrilling wordt verbeterd en bij afwijkingen wordt de winning meteen stilgelegd; het instellen van “een substantieel gebiedsfonds” en “volledige compensatie voor eventuele schade aan het rioleringsnet”, vraagt het college van Tytsjerksteradiel.