Zwembad De Kûpe met Sjaak Hoving (links) en Piter Bakker. Het bad sluit komende zomer 1,5 maand voor het nieuwe in gebruik wordt genomen.
Zwembad De Kûpe met Sjaak Hoving (links) en Piter Bakker. Het bad sluit komende zomer 1,5 maand voor het nieuwe in gebruik wordt genomen. Foto: Archieffoto: Klaas Rozema

Zwembad Buitenpost in zomer 1,5 maand dicht

Het lukt de gemeente Achtkarspelen niet om het huidige zwembad De Kûpe in Buitenpost open te houden tot het nieuwe gebruiksklaar is. Dat was wel het streven, maar als gevolg van “een ingewikkelde planningspuzzel” gaat het oude bad anderhalve maand eerder dicht dan het nieuwe in gebruik wordt genomen.

Dit heeft met de kosten te maken en met het feit dat er drie processen in één klein gebied in een logische volgorde plaats moeten vinden, om ook de (verkeers-)veiligheid te kunnen garanderen. Het gaat om de afbouw van het nieuwe bad (naast het oude), de sloop van het oude, én de herinrichting van de nabije omgeving (Kuipersweg en Bernhardlaan) in Buitenpost.

Bouw loopt voortvarend

Door op 10 juli de nutsvoorzieningen voor het huidige bad af te koppelen, kan daarna ook snel worden begonnen met de sloop van dat bad. Maar het nieuwe is op z’n vroegst 23 augustus gebruiksklaar. Dat is overigens veel sneller dan contractueel is vastgelegd. Aannemer Friso Bouw mag op papier het nieuwe zwembad opleveren in week 41 (oktober dit jaar), maar lijkt hierin te slagen op 19 juli dit jaar.

Daarna moeten er ook nog vier weken worden uitgetrokken voor het testen en in gebruik stellen van machines en apparatuur. Bovendien moet het zwembadpersoneel nog worden ingewerkt in het nieuwe bad.

Half jaar vertraging voorkomen

Zou het bestaande bad wel open blijven tot het nieuwe gebruiksklaar is, dan kost dat ongeveer een half jaar extra tijd voor het civiele werk rond het nieuwe zwembad, schatten b. en w. In plaats van eind dit jaar klaar, wordt het dan augustus 2022. En extra tijd betekent ook extra kosten.