Iemand met een bijstandsuitkering moet af en toe een extraatje kunnenontvangen, zonder hiervoor gestraft te worden, vindt de gemeenteraad van Achtkarspelen. Over hoe dit te regelen, verschillen de meningen in de raad.
Iemand met een bijstandsuitkering moet af en toe een extraatje kunnenontvangen, zonder hiervoor gestraft te worden, vindt de gemeenteraad van Achtkarspelen. Over hoe dit te regelen, verschillen de meningen in de raad. Foto: Pixabay

Motie “coulant bij bijstand” op herhaling

Een verzoek (’motie’) van de fracties van PvdA, PVV, ChristenUnie en FNP in de gemeenteraad van Achtkarspelen over ‘coulant omgaan met wat extraatjes voor mensen in de bijstand’ (tot honderd euro per maand), zal in april opnieuw aan de orde komen in de gemeenteraad van Achtkarspelen. De uitslag van de stemming over de motie was donderdag 25 maart namelijk: 9 voor en 9 tegen.

Voorzitter van de raad burgemeester Oebele Brouwer was eventjes van slag: “Ik wit efkes net hoe’t dit no fierder moat. Ik ha dit noch net meimakke”, schrok hij. Maar de griffier wist het wel: zo’n motie komt de volgende raadsvergadering opnieuw in stemming.

Initiatiefnemer voor de motie was de PvdA-fractie. "Dizze moasje wurdt yn april gewoan oannommen, as elkenien der wer is”, zegt PvdA-raadslid Theun Nicolai. "Want der wiene twa riedsleden ôfwêzich dy't foar dizze moasje binne”, aldus Nicolai.

Opnieuw moeder

Tjitske Veenstra (GL) was afwezig omdat ze voor de tweede keer tijdens haar driejarig raadslidmaatschap moeder was geworden, zelfs op de dag van de raadsvergadering. FNP-er Yde van Kammen was ziek. Ook GBA-raadslid Rinus Buising (wellicht tegen de motie) was afwezig.

De tegenstanders waren niet tegen de inhoud van de motie, maar vonden deze overbodig na de uitleg van wethouder Margreet Jonker (CU). Volgens haar gaan de consulenten die mensen met een bijstandsuitkering begeleiden, al soepel om met extraatjes voor ‘minima’.

‘Zekerheid bieden’

De indieners van de motie vinden dat mensen met een bijstandsuitkering moeten (kunnen) weten waar ze aan toe zijn, als het gaat om extraatjes. Bijvoorbeeld: een keer mee uit eten worden genomen, of wat geld krijgen van een familielid om eten (of iets anders noodzakelijks) te kunnen kopen. Volgens wethouder Jonker doen consulenten van Achtkarspelen hier nu al niet moeilijk over. “Wij hebben dan ook geen voorbeelden van mensen in de bijstand die zodoende grote bedragen terug moesten betalen”, zei ze.

Aanleiding is de kwestie die eerder dit jaar in vele media tot opschudding heeft geleid: het terug moeten betalen aan een gemeente van (extra) geld dat sommige mensen in de bijstand regelmatig hadden ontvangen van naaste familie, bijvoorbeeld om voldoende eten te kunnen kopen.