PvdA-raadslid Theun Nicolai pleit voor recreatieve ontwikkeling van Achtkarspelen, met de zandwinplas als 'centrum'.
PvdA-raadslid Theun Nicolai pleit voor recreatieve ontwikkeling van Achtkarspelen, met de zandwinplas als 'centrum'. Foto: Actief Media

"Zonnepanelen en recreatie bij Skûlenboarch"

Op de zandwinplas bij Skûlenboarch komen wellicht zo'n 70.000 drijvende zonnepanelen. Initiatiefnemers zijn een architectenbureau uit Groningen van David de Boer en Jan Klos, plus twee financiers. Het plan is nog niet definitief. Er is bijvoorbeeld nog geen SDE-subsidie aangevraagd. "Waarschijnlijk is dit plan zonder die subsidie niet haalbaar", zegt David de Boer.

De gemeente Achtkarspelen zal bovendien proberen de wijdere omgeving recreatief en toeristisch beter te ontwikkelen. PvdA-raadslid Theun Nicolai heeft donderdag 24 maart hierover een motie unaniem aangenomen gekregen in de raad van Achtkarspelen.

Helft opbrengst naar dorpen

Als het zonnepanelenplan doorgaat, dan krijgt de omgeving - energiecoöperaties, dorpsbelangen - minimaal de helft van de opbrengst, is het streven van de initiatiefnemers, die samen 'Energiek Skûlenboarch BV' hebben opgericht. "Er is goed overleg geweest met de vier omliggende dorpen", aldus De Boer. Bovendien is het streven van de BV om het gebied rond de plas voor publiek toegankelijk te maken, met onder andere wandelpaden, een mtb-route en een vogelkijkhut.

Dat gebeurt op verzoek van bewoners uit de omliggende dorpen: Eastermar, Jistrum, Drogeham en Kootstertille. De BV is eigenaar geworden van de (voormalige) zandwinplas, die de afgelopen decennia is benut om zand te winnen. De plas was voor een groot deel afgesloten voor publiek, met grote hekken. Dit omdat het water tientallen meters diep is en dus gevaarlijk: het middelste deel is voor zwemmers dusdanig koud, dat spierkramp niet denkbeeldig is.
De zandwinplas kan dienen als centrum van recreatieve ontwikkeling, volgens PvdA-raadslid Theun Nicolai. 'It 'Hossebos' en 'de Hege Bult' lzze op kuierôfstân. De Spitkeet, it Ot & Sien-museum en de Kruidhof lizze op fytsôfstân. Yn it P.M.-kanaal kin in rûnfarboat lizze en farre. En ek foar de bou fan in hotel is yn Achtkarspelen belangstelling!"

Volgens Nicolai is het mogelijk 25 tot 30 miljoen euro aan investeringen voor elkaar te krijgen. "Oer fiif jier tink ik dat der al hiel wat fan ta stân kommen is!" (Zie ook de video met een kort gesprekje met Nicolai, op het strand bij de zandwinplas).