Wanneer kunnen we weer coronaveilig door Europa toeren?
Wanneer kunnen we weer coronaveilig door Europa toeren? Foto: Actief Media

ANVR doet oproep aan reislustigen: ‘Just Book It’

De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisbureaus (ANVR) roept reislustigen op, hun vakantie(s) al vast te boeken bij een reisorganisatie. De ANVR hoopt dat de aangesloten bureaus komende zomer weer reizen naar het buitenland mogelijk kunnen maken.

De oproep van de ANVR riep wat vragen op bij de redactie van Weekblad Actief. ANVR-woordvoerster Miriam Dresmé was bereid daar snel antwoord op te geven.

‘Boeken’ betekent ook: betalen?

Of mensen een aanbetaling moeten doen bij het boeken is aan de individuele reisonderneming. Uiteraard zullen reisondernemingen proberen de klant te verleiden alvast te boeken door bijvoorbeeld aantrekkelijke voorwaarden te bieden, bijv. op gebied van aanbetaling of annuleringsmogelijkheden of anderszins.

Maar sommige reisbureaus zijn nog niet eens in staat om de eerdere, niet geëffectueerde, boekingen, terug te betalen. De twijfel van consumenten is dan toch volkomen terecht?

Natuurlijk kan de consument twijfel hebben. Maar wat we willen aangeven (punt 1 in de campagne) is dat als de reisorganisatie de reis moet annuleren, hij jou de reissom terugbetaalt. En als dat onverhoopt niet lukt, dan zal de reisonderneming in faillissement raken en dan neemt garantiefonds SGR deze betaling aan de consument over. Dus de consument krijgt hoe dan ook zijn geld; of via de reisonderneming of via SGR bij faillissement.

Oftewel: lopen jullie met ‘Just Book It’ niet het risico van nieuw gezichtsverlies?

Ik begrijp ‘nieuw’ gezichtsverlies niet, want we lijden nu ook geen gezichtsverlies. Dat het moeilijke tijden zijn, waarvan niemand had kunnen bedenken dat die zo lang zou duren, is duidelijk (wij zijn zwaarst getroffen sector met nu 15 maanden praktisch geen reizen en circa 90-95 % omzetverlies). Maar met de Reisvouchers die worden terugbetaald - sneller als Brussel met akkoord komt en onze bedrijven leningen kunnen afsluiten - en zoals het kabinet aangeeft met ‘goede hoop op de zomer’, hopen wij straks weer volop reizen te kunnen organiseren, want dat de Nederlander op vakantie wil is ook duidelijk (84 % volgens een recent GfK-onderzoek).

Ook al omdat het coronavirus in vele delen van de wereld nog niet verslagen lijkt te zijn; in tegendeel!

Vooralsnog hebben we met het virus te maken, maar hopen we enerzijds met vaccinaties en anderzijds met meer (snel)testen ook weer mogelijkheden te creëren om reizen -niet nu, maar straks- weer mogelijk te maken op een verantwoorde en veilige manier.
We zullen nog niet terug kunnen naar ‘hoe het vroeger was’, maar met inachtneming van maatregelen gaan wij ervanuit dat reizen straks weer zal kunnen.