Woningbouwprogrammering
Tytsjerksteradiel klaar

Het college van Tytsjerksteradiel heeft het woningbouwprogramma voor dit jaar vastgesteld. Hiermee wordt duidelijk hoeveel woningen er in de dorpen gebouwd kunnen worden. Het college gaat er vanuit dat provincie dit programma voor de zomer goedgekeurd, zodat na de zomer de markt ermee aan de slag kan.

Het college kiest met het woningbouwprogramma voor ambitie en een toekomstbestendig en kwalitatief woningaanbod voor ieder dorp. De volgende stap is de uitvoering van dit woningbouwprogramma. Voor de locaties die nog niet zijn bestemd, geldt dat er een bestemmingsplanprocedure nodig is. De gemeente gaat zelf geen woningen bouwen, maar laat dit over aan de markt.
Samen met de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadeel en Noardeast-Fryslân (ANNO-gemeenten) investeert de gemeente in de economie en arbeidsmarkt om zo de regio te versterken. De gemeenten willen inspelen op toekomstige ontwikkelingen zoals het Deltaplan en de Lelylijn, maar ook corona en oververhitting van het stedelijk gebied. Zo willen de gemeenten klaar zijn voor de toekomst met een passend woningaanbod.

Binnen de regionale woningbouwafspraken met de provincie maken de gemeenten in afstemming met elkaar een flexibele en toekomstbestendige programmering voor de regio. Voor de zomer komt er een woningbouwprogramma vanuit de gehele regio, waarin de programmering van Tytsjerksteradiel wordt ondergebracht.