Skûtsjemuseum blij verrast met skûtsje

De verbouw van het Skûtsjemuseum is nog niet eens afgerond of er heeft zich al weer een andere grote verandering aangediend. Sikke Heerschop, bekend wedstrijdzeiler in de A-klasse van de IFKS, heeft een skûtsje geschonken aan het museum.

Het betreft de ‘Ulbe Zwaga’ een skûtsje dat in 1922 is gebouwd voor turfschipper Fedde Benedictus uit Oude Bildtzijl en toen voer onder de naam ‘Risico’.

In de jaren 1986 – 1992 voer het skûtsje onder de naam ‘Ulbe Zwaga’ voor Leeuwarden in de SKS, nadat het skûtsje daarvoor vele jaren als woonschip had gediend.

Na 1992 nam het skûtsje deel aan de zeilwedstrijden van de IFKS en nu komt het dus naar het Skûtsjemuseum. De bedoeling van het museum is het skûtsje weer in originele staat terug te brengen. Het skûtsje gaat dan eerst ook naar Scheepswerf Jelle Talsma in Franeker die de nodige aanpassingen zal verrichten: roef weer naar achteren verplaatsen, mast naar voren verplaatsen, zwaarden naar voren enz. Daarna wordt het skûtsje van een nieuwe verflaag voorzien en komt het naar Earnewâld.

Hier wordt dan het interieur weer op originele wijze ingericht, zowel in de roef als in het vooronder. Daarna is het skûtsje tijdens openingsuren van het museum te bezichtigen en kunnen museumbezoekers zich een prachtig beeld gaan vormen van het leven aan boord van een skûtsje. Het is niet de bedoeling dat er met het skûtsje gevaren gaat worden. Wel krijgt het skûtsje zijn originele naam terug: ‘Risico'.