De (voormalige) bibliotheek in Hurdegaryp, in het winkelcentrum.
De (voormalige) bibliotheek in Hurdegaryp, in het winkelcentrum. Foto: Ingezonden

"Geef Hurdegaryp betere bibliotheekdiensten”

Hurdegaripers zijn te zeer de dupe van de sluiting van de bibliotheek in hun dorp, met ingang van januari dit jaar. Er zijn nog wel mogelijkheden om bibliotheekwerk in het dorp te behouden en te versterken, in samenwerking met mfc It Maskelyn. Dat gebeurt nu ook al, maar dat kan beter.

Dat is was samengevat het betoog van Ronald Wierstra, donderdagavond 18 maart voor de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel. Hij sprak namens Dorpsbelang Hurdegaryp. Hij vindt dat bij de sluiting van de bibliotheek in dit dorp onvoldoende is gekeken naar alternatieve oplossingen. Ook de uitleen van boeken zou - door vrijwilligers - vanuit It Maskelyn kunnen geschieden, in plaats van bezorging aan huis. It Maskelyn krijgt hierdoor ook meer een ontmoetingsfunctie, betoogde Wierstra.

Andere ideeën om activiteiten te combineren: het tegengaan van ‘laaggeletterdheid' en van eenzaamheid, door goed geschoolde kinderen te vragen ouderen les te geven. Ook het cursusaanbod van de bibliotheek zou in It Maskelyn gestalte kunnen krijgen, zodra het coronavirus verslagen is. De uitleen van boeken op de basisscholen is al gaande, maar zou moeten worden uitgebreid naar de nul- tot vierjarigen.

Wierstra reageerde als inspreker op de ‘bibliotheekvisie' van b. en w., die volgens gemeentelijk ambtenaar Nynke Talstra eigenlijk nog geen visie is, maar eerder een inventarisatie van de stand van zaken. Zodra het wegens corona kan, zullen de beide overgebleven bibliotheken in Tytsjerksteradiel, in Burgum en Gytsjerk, met hulp van vrijwilligers na de zomervakantie 48 uur per week opengaan, aldus Talstra.