De weilanden tussen de Sintrale As en Wettermunt (achtergrond) in Burgum. Werkgroep Wettermunt Natuurlijk wil ze bestemd krijgen als natuurgebied.
De weilanden tussen de Sintrale As en Wettermunt (achtergrond) in Burgum. Werkgroep Wettermunt Natuurlijk wil ze bestemd krijgen als natuurgebied. Foto: Actief Media - Hennie de Jong

"Tunnel ûnder Sintrale As by Burgum”

De Werkgroep ‘Wettermunt Natuurlijk’ in Burgum heeft een nieuw idee: bouw een tunnel onder de Sintrale As door, om zo de weilanden rond Wettermunt en Elingsloane (Burgum-West) te verbinden met de weilanden van De Warren. En bestem vervolgens zowel De Wettermunt als een groot deel van De Warren als natuurgebied.

Bovendien zou de manege aan de Kloosterlaan moeten worden verplaatst naar De Warren, zodat er aan de Kloosterlaan nieuwbouwwoningen kunnen komen. “Dan soe de gemeente wer in grut part fan de grûn fan De Warren ôfstjitte kinne, troch grûn te ruiljen.”

‘Wettermunt Natuurlijk’

Dit is donderdagavond 18 maart ingebracht bij de ('oriënterende') gemeenteraadsvergadering van Tytsjerksteradiel, door Feije van der Meer namens de werkgroep ‘Wettermunt Natuurlijk'. Het ‘manege-idee' is al eerder ingediend bij de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel.

Feije van der Meer kreeg meteen een vraag uit de raad, of zijn idee al met anderen, zoals de werkgroep De Warren Natuurlijk, besproken was. “Nee, want it is hartstikke farsk. Mar it liket ús de muoite wurdich om it te ûndersykjen”, sprak Van der Meer. “Dat soe bygelyks troch it buro Toeck dien wurde kinne.”

Dat laatste lijkt weinig voor-de-hand-liggend, als de raad vasthoudt aan het standpunt, geen woningbouw in De Warren toe te staan. Burgumer projectontwikkelaar Toeck wil juist wél woningbouw in De Warren.

Voorzitter Peter van de Hoef beloofde dat de kwestie van de woningbouw in Burgum in april weer in de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel ter sprake komt.