Riolering is duur. Maar wie niet op het riool of op de waterleiding isaangesloten, hoeft in beginsel geen rioolheffing te betalen.
Riolering is duur. Maar wie niet op het riool of op de waterleiding isaangesloten, hoeft in beginsel geen rioolheffing te betalen. Foto: Archieffoto: Klaas Rozema

Bezwaren en rechtszaken tegen rioolheffing Noardeast-Fryslân

De verhoging van de rioolheffing in Noardeast-Fryslân was over 2019 voor sommige bewoners ongeveer een vervijfvoudiging ten opzichte van het jaar ervoor. Dat gold in elk geval voor Hans Dijk uit Kloosterburen, eigenaar van een loods aan Damzijl 2B in Dokkum. Hij maakte bezwaar en stapte naar de rechter, niet als enige.

Als huurder van de loods betaalde hij een kleine vijftig euro per jaar aan rioolheffing. Sinds hij eigenaar is, heeft hij de waterleiding afgesloten. Toch kreeg hij een rioolheffing van ruim 250 euro. Dijk weigert deze te betalen en is daarom naar de rechter gestapt. Zo liggen er, meldt de Leeuwarder Courant van maandag 22 maart 2021, nog 38 bezwaren tegen de hogere rioolheffing en lopen er vier rechtszaken, inclusief die van Hans Dijk.

Landelijke wetgeving

Journalist Jelle Raap dook voor het Nieuwsblad Noordoost-Friesland in de kwestie van Hans Dijk. Raap constateert dat de gemeente en/of een gemeentelijke ambtenaar buiten het boekje gaan, als er een rioolheffing moet worden betaald voor een pand waar geen watertoevoer is. Dit op basis van landelijke wetgeving. De gemeente wil volgens de Leeuwarder Courant niet inhoudelijk op de kwestie(s) ingaan, omdat er nog rechtszaken lopen.

Fusie drie gemeenten

De procentueel grote verhoging van de rioolheffing voor sommige panden is (mede) het gevolg van het ‘rechttrekken’ van de verschillen tussen de gemeenten Ferwerderadiel, Dongeradeel en Kollumerland c.a., waar de huidige gemeente Noardeast-Fryslân uit ontstaan is. De kwestie kwam in december vorig jaar in de gemeenteraad ter sprake. De raad vroeg unaniem aan het college,, de hoogte van de rioolheffing te baseren op het waterverbruik.