Bomen in weilanden: in de Noardlike Fryske Wâlden al eeuwen eengoedwerkende combinatie.
Bomen in weilanden: in de Noardlike Fryske Wâlden al eeuwen eengoedwerkende combinatie. Foto: Noardlike Fryske Wâlden

“Bomen planten in weilanden heeft toekomst”

‘Kening’, de organisatie die zich inzet voor meer biodiversiteit en herstel van de weidevogels in Fryslân (en Nederland), organiseert woensdagavond 24 maart een digitaal symposium over de toekomst van de landbouw op zandgronden: in de Friese wouden en in Gaasterland. Het bureau Altenburg en Wymenga uit Feanwâlden presenteert dan een onderzoek naar de biodiversiteit op die zandgronden.

Bij Beetsterzwaag wordt gewerkt aan een ‘voedselbos’: blijvende planten, zoals bomen en struiken, die voedsel opleveren. Maar je kunt bomen ook in weilanden planten, schrijft de Volkskrant in de wetenschapsbijlage van 20 maart 2021 (pagina 24 en 25).

Het is boer Jack Verhulst uit het Brabantse Etten-Leur, die vijftig jonge walnotenbomen heeft geplant in een weiland van vijftig hectare. Verhulst is biologisch melkveehouder met 95 koeien. Hij plantte de bomen om meerdere redenen: ze geven, als ze wat groter zijn, schaduw en beschutting voor de koeien, ze verbeteren de grond en de waterhuishouding door de dieper groeiende wortels én ze zorgen voor meer verscheidenheid in de natuur: meer insecten, meer vogels. Bovendien vangen ze CO2 op.

Proef bij Lelystad

Projectleider in Brabant en Gelderland van de ‘boslandbouw' is Piet Rombouts. Hij voorspelt een goede toekomst voor de combinatie van bomen planten met weilanden, én ook op akkerland. Met dit laatste wordt proefgedraaid op een stuk akkerland bij Lelystad.

Fruitbomen planten in weilanden is mogelijk ook beter dan meestal door fruittelers wordt gedaan, want die hebben de fruitbomen vaak dicht bij elkaar staan, met een relatief groot risico van ziekteplagen in de bomen, dan wel het fruit. In weilanden kunnen de bomen (veel) verder van elkaar af staan.

Alternatief bij natuurgebieden

In de omgeving van natuurgebieden zijn voedselbossen mogelijk een goed alternatief voor de huidige veehouderijen, aldus projectleider Rombouts. Daar is volgens hem ook financiële steun voor te vinden, meldt hij in het artikel in de Volkskrant.

Wellicht zal Altenburg & Wymenga er ook iets over melden in de presentatie van de ‘Hofsessie’ van ‘Kening’, woensdag 24 maart tussen 19.30 en 21.30 uur. Dat gebeurt dan op een digitaal symposium via ‘zoom’. Na de presentatie zullen de deelnemers het hebben over hun ‘droomzandlandschap’.