De brug over de Lits bij Eastermar is zestig jaar oud en zowel financieel alstechnisch afgeschreven.
De brug over de Lits bij Eastermar is zestig jaar oud en zowel financieel alstechnisch afgeschreven. Foto: Actief Mdia

“Behoud beweegbare brug bij Eastermar”

Als het aan de watersportbedrijven en -liefhebbers in Eastermar en Rottevalle en omgeving ligt, blijft de brug over de Lits in Eastermar een beweegbare brug. Dat kan als de gemeente Tytsjerksteradiel met buurgemeenten een ‘regiovisie’ indient bij de provincie Fryslân, die daar wellicht nog wel een ‘potje’ voor heeft.

Een ander idee: bouw een aquaduct, vrijwel naast de bestaande brug, zodat die zo lang mogelijk in gebruik kan blijven. Deze pleidooien klonken donderdagavond 18 maart in de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel. De raad bespreekt de toekomst van de brug donderdag 25 maart.

Brughoogte

De op lange termijn goedkoopste oplossing, een drie meter of 3,30 meter hoge, vaste brug, kreeg weinig bijval van de insprekers en in de tientallen inspraakreacties. De gemeenteraad dient een financieel-technische puzzel op te lossen, bleek bij de presentatie door gemeentelijk ambtenaar Rob de Vries.

Volgens hem zijn het ruwweg dertig tot vijftig boten per seizoen (zeven maanden per jaar) die dan niet meer deze brug kunnen passeren, omdat ze te hoog zijn. Alle overige boten kunnen er wel onderdoor, bijvoorbeeld door hun mast te strijken, of omdat ze überhaupt lager zijn dan drie meter.

Brug is zestig jaar oud

De brug is in 1960 gebouwd en zou, door intensief onderhoud, misschien nog wel twintig of dertig jaar mee kunnen, maar is in wezen zowel financieel als technisch afgeschreven. “Der wurdt no al hast alle wiken wat oan dizze brêge dien”, merkte inspreker Wijbe Postma uit Eastermar op. Hij pleitte voor een aquaduct, ook al kost dat misschien twintig miljoen euro. Dat zou gunstig zijn voor én het verkeer over de weg én voor de watersporters.

Brugbediening

Dan is er ook nog de kwestie van de brugbediening, als gekozen wordt voor behoud van een beweegbare brug. De huidige brug wordt tot januari 2023 op afstand bediend vanuit het brughuis van Skûlenboarch, tegenwoordig door Rijkswaterstaat (RWS), en hiervoor door de provincie Fryslân. Als gevolg van nieuwe veiligheidseisen bij brugbediening op afstand, moet er ook in de bestaande brug fors worden geïnvesteerd, aldus De Vries.

RWS wil het brughuis in Skûlenboarch sluiten en alle brugbediening van het Prinses Margrietkanaal op afstand verrichten vanuit Lemmer. Daar zou brugbediening van ‘Eastermar’ niet meer bij kunnen. Een alternatief is bediening ‘op afstand’ vanuit het nieuwe, provinciale ‘Swettehûs’ in Leeuwarden.

“Amtner brêge draaie litte”

Bediening door vrijwilligers in Eastermar is onderzocht door Dorpsbelang. Daar kwam op basis van een enquête uit, dat er te weinig animo voor is. VVD-raadslid Dineke Wagenaar suggereerde nog een andere oplossing: “Set der gemeentlike amtners op, dy kinne op harren kompjûter yn it brêgehokje harren wurk dwaan en tusken harren wurk troch de brêge betsjinje as dat nedich is. Sa nedich op bepaalde oeren fan de dei.”