Grondwerker Luut Mulder en kraanmachinist Eelke van der Wal werken aan het bouwrijp maken van de Parkzone in Drachten, westelijk van de Zuiderhogeweg. De gemeente maakte het bestemmingsplan.
Grondwerker Luut Mulder en kraanmachinist Eelke van der Wal werken aan het bouwrijp maken van de Parkzone in Drachten, westelijk van de Zuiderhogeweg. De gemeente maakte het bestemmingsplan. Foto: Actief Media

"College op achtergrond bij kerntakendiscussie"

De inwoners van Smallingerland kunnen meepraten over wat zij belangrijk vinden voor de toekomst van hun gemeente. Er zijn vooreerst vier - digitale - bijeenkomsten gepland: woensdag 24, donderdag 25, maandag 29 en woensdag 31 maart.

Wethouder Felix van Beek (financiën) legt uit: "Op basis van de inbreng van de bewoners, van de raad, het college én de medewerkers van de gemeente, maakt een extern bureau een eerste rapport. Daar kunnen de inwoners in april op reageren."
Ook de raad, het college en de medewerkers mogen daar hun zegje over doen. Vervolgens maakt het externe bureau het eindrapport. "Dat moet in juni door de gemeenteraad - al dan niet aangepast - worden vastgesteld."

Het college van b. en w. heeft er bewust voor gekozen. het eindrapport door een extern bureau te laten maken, zegt Van Beek: "Het college houdt zich voorlopig op de achtergrond. Het gaat er nu in de eerste plaats om, te achterhalen wat de inwoners belangrijk vinden voor de gemeente."
Nadat het eindrapport door de raad vastgesteld is, komt het college weer volop aan zet, verwacht de wethouder: "Dan wordt het zaak om de vastgestelde, belangrijke taken én de inkomsten naast elkaar te leggen en de mogelijkheden in beeld te brengen. Want in geen enkele gemeente is alles mogelijk. Mijn opdracht is, de gemeente een financieel 'robuuste', dus stevige basis te geven voor de korte én de lange termijn."

Van Beek vindt dat de gemeenteraad vooreerst een 'pas op de plaats' moet maken, waar het grote investeringen betreft. "Het nieuwe zwembad en het nieuwe cluster voor speciaal onderwijs, daarover zijn al besluiten genomen. Maar voor het overige adviseer ik te wachten op de ontwerp-begroting, die de raad in november definitief dient vast te stellen."

in die begroting moet het college trachten rekening te houden met de uitkomsten van de kerntakendiscussie. "En proberen hogere inkomsten te krijgen van de Rijksoverheid, want die heeft de gemeenten ook extra taken gegeven, maar met onvoldoende geld."