Een impressie van het recreatiebad in het nieuwe zwemcentrum in Drachten.
Een impressie van het recreatiebad in het nieuwe zwemcentrum in Drachten. Foto: Ingezonden: Hooper Architects

Nieuw zwemcentrum ‘De Welle’ wordt ‘groen’ en ‘duurzaam’

‘De Welle’ wordt waarschijnlijk ook de naam van het nieuwe zwemcentrum in Drachten, dat voorjaar 2024 klaar moet zijn. Het behoud van de naam heeft in elk geval de voorkeur van directeur Evert-Jan Siderius van Sportbedrijf Drachten.

“Die naam is bekend tot in Limburg”, zei hij woensdag 17 maart bij de presentatie aan de pers van het ontwerp van architectenbureau Hooper uit Oosterhout. Architect ir. Hokan Nummelin van dit bureau heeft er bij het ontwerp in elk geval al rekening mee gehouden.

Het nieuwe zwemcentrum aan de Sportlaan wordt ongeveer even groot als het huidige, maar zal voorzien zijn van veel computergestuurde machines en apparatuur. Dit in tegenstelling tot het bestaande ‘De Welle’, dat nog drie jaar onderhouden moet worden. “Dat slagget”, verzekert Siderius, “ek omdat it de ôfrûne jierren goed ûnderhâlden is. It besteande ‘De Welle’ is wol fierhinne ‘op’, omdat it de bedoeling wie dat it nije swimsintrum no ûngefear klear wêze soe.”

“Raad nu unaniem enthousiast”

Die circa drie jaar vertraging was het gevolg van politiek gedoe in en tussen de raad en b. en w. De discussie ging eerst over de vraag of er een nieuw zwemcentrum zou moeten komen, daarna over de locatie. “Maar dinsdagavond bij de presentatie aan de gemeenteraad, was de raad unaniem lovend”, zegt wethouder Felix van Beek. “Daar ben ik blij mee.”

“Groen en biodivers”

Opvallend aan het ontwerp voor nieuwe zwembad is dat het een groen dak krijgt en dat er veel groen rond het complex moet komen. “Wij willen de biodiversiteit bevorderen met dit centrum, zowel binnen als buiten”, verklaart architect Nummelin.

Drie multifunctionele baden

Het nieuwe bad krijgt een wedstrijdbad van 50 meter, een doelgroepenbad en een recreatiebad met glijbaan. Het wedstrijdbad krijgt een beweegbare vloer. Dat moet het bad multifunctioneel maken. Ook het doelgroepenbad kan voor wedstrijden worden gebruikt.

Maximaal 34 miljoen euro

De investeringskosten zijn geraamd op maximaal 34 miljoen euro. Omdat wordt gestreefd naar een onderhoudsarm complex, moet het volgens wethouder Van Beek mogelijk zijn om de kosten over lange termijn stabiel te houden.