Eindexamenleerlingen in de grote zaal van Glinstra state.
Eindexamenleerlingen in de grote zaal van Glinstra state. Foto: Actief Media

Eindexamenleerlingen CSG Liudger Burgum
volledig naar school in Glinstra State

De eindexamenleerlingen van CSG Liudger Burgum kunnen sinds deze week weer vijf dagen per week naar school. Zij krijgen les in ontmoetingscentrum Glinstra State, de thuisbasis van Stichting Sociaal Cultureel Werk Burgum.

Roelof Dijkstra van CSG Liudger Burgum spreekt van “in hiel moaie konstrukje”. Naast teamleider havo/vwo is Dijkstra de persoon binnen de vestiging die alles regelt wat betreft huisvesting. In deze coronapandemie is het een bijzonder uitdagende functie. “Alle bern moatte op oardel meter ôfstân fan elkoar sitte. Dan is der beslist net genôch romte op skoalle. Yn in tige konstruktyf oerlis mei Stichting Sociaal Cultureel Werk Burgum is dêrom besletten dat wy alle romtes yn Glinstra State de kommende tiid hiere en ynrjochtsje as leslokalen.”

Zo’n 70 vierdejaars VMBO-leerlingen krijgen les op de tijdelijke locatie in alle vakken. Het grootste ‘klaslokaal’ is de grote zaal. Hier kunnen 30 leerlingen tegelijk zitten op anderhalve meter afstand van elkaar. In de biljartzaal is plaats voor 27 leerlingen. Daarnaast is er op de bovenetage nog een zaal voor 24 leerlingen en een kleinere zaal waar 15 leerlingen les kunnen krijgen. De ruimtes zijn ingericht met tafels en stoelen van Liudger. Ook digitale middelen zoals digiboards verhuisden mee. Omdat Glinstra State tegenover de Burgumer vestiging van CSG Liudger ligt, hoeven de docenten alleen maar de weg over te steken.

Toen er meer bekend werd over een mogelijke heropening van het middelbaar onderwijs, nam Dijkstra direct contact op met Stichting Sociaal Cultureel Werk Burgum. "De minister hie oanjûn, dat wy as skoallen gebrûk meitsje moatte fan alle besikbere romten. Yn in betiid stadium hawwe wy dêrom kontakt opnaam. It is foar beide partijen in prachtige kâns, echt in win-winsituaasje.” Jippe Helder, die samen met Rinske Kootstra beheerder is van het pand, is het daar mee eens. "It is in hiel noflike gearwurking tusken CSG Liudger en Stichting Sociaal Cultureel Werk Burgum.” Omdat leerlingen in de pauze uit de lokalen moeten, heeft de beheerder buiten partytenten geplaatst. "At it min waar is en se hawwe skoft, dan kinne se toch drûch stean.”

Waar het natuurlijk om draait zijn de resultaten van de leerlingen. Volgens Dijkstra staan de meesten er goed voor. “Wy binne hiel posityf. En op dizze manier kinne wy se optimaal tariede foar it eksamen.”