Aukje Hiemstra uit Surhuisterveen bracht maandag alvast haar stem uit.
Aukje Hiemstra uit Surhuisterveen bracht maandag alvast haar stem uit. Foto: Actief Media

Eerste stemmers in vernieuwde De Lantearne

Op maandag en dinsdag konden mensen die zich kwetsbaar voelen vervroegd stemmen. In Achtkarspelen kon dit op twee stembureaus: in het gemeentehuis in Buitenpost en in het vernieuwde zalencentrum De Lantearne in Surhuisterveen. Vandaag kan er op 16 plaatsen in Achtkarspelen gestemd worden.

Maandagmiddag gaf Munir Yacoub, de voorzitter van het stembureau in De Lantearne, al aan tevreden te zijn met de eerste opkomstcijfers. Rond 15.00 uur hadden er in zijn stembureau 251 mensen gestemd. "Deze twee dagen verwachten wij niet een heel hoge opkomst", zei hij toen. Hij merkt dat de extra stemdagen gewaardeerd worden. "De mensen zijn positief dat ze over meerdere dagen kunnen stemmen en dat wij goede maatregelen hebben getroffen in verband met corona." Eén van de maatregelen is het inzetten van een gastvrouw, die de stemmers ontvangt. Zij let erop dat het niet te druk wordt. Bij de ingang van De Lantearne kunnen stemmers hun handen desinfecteren. Pijlen op de grond moeten ervoor zorgen dat mensen anderhalve meter afstand houden. Tijdens vorige verkiezingen zaten de drie stembureauleden naast elkaar. Nu zijn dit twee stembureauleden, met uiteraard anderhalve meter ertussen. Het derde stembureaulid zit bij de stembus en uitgang. Grote spatschermen scheiden de stemmers van de stembureauleden. Op maandag- en dinsdagavond haalde een medewerker van de gemeente de stemmen op. Woensdagavond worden alle stemmen geteld.

Het is voor het eerst in lange tijd dat er weer gebruik wordt gemaakt van het volledig gerenoveerde zalencentrum De Lantearne. Het oorspronkelijke gebouw is inmiddels ruim 60 jaar oud en de tand des tijds werd meer en meer zichtbaar. Dat leidde tot een ambitieus renovatie- en verduurzamingsplan, waarbij veel achterstallig onderhoud kon worden weggewerkt. "We kunnen nu weer jaren vooruit”, verwacht beheerder André Postma. "Verlichting, beeld en geluid zijn nu perfect. Ook voor vergaderingen, cursussen en andere activiteiten is dat belangrijk.” De hal is flink vergroot waardoor deze nu als multifunctionele ontmoetingsruimte kan worden gebruikt. "De doorstroming van de grote kerkzaal naar De Lantearne was in het verleden een probleem. Ook dat is nu door aanpassing van de hal verleden tijd.”