Betrokkenen bij de diensten in De Oase, in De Oase. V.l.n.r.: Eep Visser, Alex Riemersma, ds. Jan Tempelman, pastor Neeltsje Bouma, ds. Hans de Jong en Wytze Bouma.
Betrokkenen bij de diensten in De Oase, in De Oase. V.l.n.r.: Eep Visser, Alex Riemersma, ds. Jan Tempelman, pastor Neeltsje Bouma, ds. Hans de Jong en Wytze Bouma. Foto: Actief Media

Diensten 'De Oase' in maart op Omrop Fryslân tv

Elke week kijken 30.000 tot 60.000 mensen naar de kerkdiensten die Omrop Fryslân tv op zondagochtend uitzendt. Deze maand maart worden de tweetalige diensten gehouden in De Oase aan de Ringweg 3 in Drachten. Zonder publiek, maar met zangers en muzikanten.

Bijzonder is niet alleen de tweetaligheid van de diensten (afwisselend Nederlands en Fries), maar ook het oecumenische karakter. Protestanten van verschillende pluimage én katholieken werken samen aan de vier diensten.

De diensten in De Oase staan in het teken van de 40-dagen-tijd of Vastentijd, de voorbereiding op Pasen (4 en 5 april). Zondag 14 maart werkten de dominees Jan Tempelman (Gereformeerde Kerken vrijgemaakt) en ds. Hans de Jong (PG) voor het eerst samen aan zo'n dienst. De Jong: "Wy koene elkoar net. Fanwege de tariedings op dizze tsjinst hawwe wy elkoar foar it earst moete!"

Zondag 21 maart is de katholieke pastor Neeltsje Bouma voorgangster. Bijbellezing en Kindmoment worden dan geleid door een lidmaat van GKv De Fontein. En zondag 28 maart is de leiding in handen van ds. Peter Smilde (PG Drachten), met muzikale medewerking van Sera Noa uit de Bethel-gemeente. Zondag 7 maart was de eer aan de Doopsgezinden (ds. Roelof Akse) en de protestanten van It Keningsfjild (ds. Jak Verwaal). In elke dienst wordt gezongen en gemusiceerd.

Opvallend is bovendien dat van de vier diensten de opbrengst van de 'collectes' (via een rekeningnummer) naar een scholenbouwproject gaan in Zambia: 'BouwenmetBouma's'. Dit is een project dat sinds 2005 bestaat en is begonnen door de familie Bouma uit Nijlân.

Pastor Neeltsje Bouma (parochie: Clara van Assisi) maakt deel uit van deze familie, evenals haar neef Wytze Bouma, voorzitter van de stichting 'Bouwen met Bouma's'. Hij vertelt dat het project in Zambia ondanks het coronavirus door kan gaan. "Zambia hat, lykas hiel Afrika, te lijen fan it firus. Mar krekt as yn Nederlân kinne bouprojekten wol trochgean. Yn de earste jierren waard it bouwen foaral dien troch myn famyljeleden, de Bouma's, mei help fan de Zambianen. It is de lêste jierren oarsom: de Zambianen dogge it measte wurk, mei finânsjele help út Fryslân en Nederlân wei."

Het plan is om dit jaar een 'campus' te bouwen, waar scholieren kunnen wonen. Wytze Bouma: "De ôfstannen fan hûs nei skoalle kinne oprinne nei tsientallen kilometers. Wegen en ferfier binne min. Dus kin sa'n campus der foar soargje dat mear jonges en famkes nei skoalle geane. As in skoalgebou klear is, wurdt it oerdroegen oan de oerheid en dy soarget foar learkrêften."

Enkele jaren geleden is er een opleiding voor timmerlieden bijgekomen. Zo kunnen de scholieren meewerken aan de bouw van hun eigen scholen én meteen praktijkervaring opdoen. "Op it stuit binne der 17 learlingen, wêrfan ek in stik as wat famkes", weet Wytze Bouma.

De kerkdiensten worden elke zondag vanaf 10.00 uur uitgezonden door Omrop Fryslân-tv en steeds om 12.00 uur herhaald (en ook via internet te volgen). In april (ook Witte Donderdag en Goede Vrijdag) is Nijkleaster in Jorwert de kerk waar de diensten worden gehouden en uitgezonden.