Een trachycarpus fortunei met drie stammen in een tuin in Burgum. Op de achtergrond staat een kleine chamaerops humilis cerifera.
Een trachycarpus fortunei met drie stammen in een tuin in Burgum. Op de achtergrond staat een kleine chamaerops humilis cerifera. Foto: Actief Media

Niet naar het buitenland? Haal het vakantiegevoel naar jouw tuin met palmbomen

De palmboom is de laatste jaren in opmars in Nederlandse tuinen. In tuincentra zijn steeds meer verschillende soorten te krijgen en er zijn zelfs tuincentra die zich alleen richten op tropische en mediterrane planten. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een palmboom? En hoe zorg je dat de palmboom mooi blijft?

De palmenfamilie (wetenschappelijke naam: Arecaceae) is behoorlijk groot en divers. Schattingen over het aantal verschillende soorten palmen lopen uiteen van 2600 tot 4000. Regelmatig worden er nieuwe soorten ontdekt. De meeste palmen gedijen het beste in een subtropisch of tropisch klimaat, maar er zijn ook diverse soorten geschikt voor de Nederlandse tuin, zoals de trachycarpus fortunei.

Een grote trachycarpus fortunei kan in de volle grond tot wel -15 graden overleven. Het is een redelijk gemakkelijk te verzorgen palm, die het liefst op een beschutte plek in de zon of halfschaduw staat in goed gedraineerde grond. Bij hogere temperaturen heeft een trachycarpus fortunei veel water nodig. In de herfst en winter is het belangrijk om de kluit droog houden om wortelrot en bij lagere temperaturen bevriezing te voorkomen. Kies bij voorkeur een trachycarpus fortunei met een dikke stam en korte bladstelen. Let daarnaast op de kleur van de bladeren. Deze horen mooi donkergroen te zijn en niet geel of bruin. Kijk als het mogelijk is of de plant goed doorgeworteld is.

Andere geschikte palmensoorten voor de Nederlandse tuin zijn onder andere de trachycarpus wagnerianus (eigenlijk is dit een variƫteit van de trachycarpus fortunei), de chamaerops humilis, butia capitata en de jubaea chilensis. Meer weten? Lees dan het Pro-Actief-artikel op www.actiefonline.nl.