Van links naar rechts: Chielian Boerman, Mees van den Berg, Anouar Youfi en Mike de Vries.
Van links naar rechts: Chielian Boerman, Mees van den Berg, Anouar Youfi en Mike de Vries. Foto: Ingezonden

Vier studenten maken kans op prijs

Mees van den Berg, Chielian Boerman, Anouar Youfi en Mike de Vries, studenten van ROC Friese Poort zijn vanuit een examenproject een eigen onderneming gestart, Gouden Piek advocaat. Het viertal volgt de opleiding Ondernemer retail in Drachten. Vanuit Gouden Piek ontwikkelen en verkopen zij verse en streekgebonden advocaat.

Voor een schoolopdracht zijn de jongens een onderneming gestart. Na lang brainstormen kwam Mees met het idee om een product te maken van verse eieren. “Via mijn buurman zijn wij in contact gekomen met iemand die ervaring heeft met het produceren van advocaat,” verklaart Mees van den Berg de start van de onderneming.

1200 flessen

Dat dit niet geheel onverdienstelijk gaat blijkt wel uit de verkoopcijfers. Inmiddels hebben de klasgenoten en vrienden meer dan 1200 flessen advocaat verkocht. Inmiddels brengen zij op vijf verschillende verkooppunten de Gouden Piek producten op de markt. Onder andere bij de boerderijautomaat Van den Berg Pluimvee in Elsloo, Hoeve de Werkhorst in Vledder en bij een boerderijwinkel in Eesveen zijn de producten te verkrijgen.

STAR Awards

Het succes van de jongens viel de begeleidende docenten op. “Wij zagen dat het heel goed ging en toen hebben wij ze genomineerd voor een STAR Award,” glimlacht Reinhard vol trots. “Samen met mijn collega’s Wim Been en Natascha Colly ben ik betrokken bij deze minionderneming. De jongens gaan er echt vol voor, dat is mooi om te zien. Daarom hebben wij ze voorgedragen voor deze prijs. De STAR Awards is het evenement van ROC Friese Poort waar uitblinkende studenten, docenten en BPV-bedrijven in het zonnetje worden gezet.”

Gouden Piek Advocaat dingt nu samen met vier andere projecten mee naar de winst in de categorie ‘Beste project van het jaar’. De winnaar wordt bepaald op basis van een vakjury en publieksstemmen. Stemmen op dit project kan via: www.starawards.nl

Vrije uitloopeieren

De vier jongens wilden graag een herkenbare en ‘ludieke’ naam. “Onze naam is een zeer belangrijk onderdeel van onze onderneming,” aldus Mees. “Wij verkopen ons product onder de naam Gouden Piek advocaat. Goud is de kleur van advocaat en onze gouden dop. Piek is de Friese benaming voor kuikentje/kip. Geïnteresseerden moeten vooral even op onze website kijken,” lachen de Ondernemers Retail. www.goudenpiek.nl