Bomenkap bij Suwâld in opdracht van gemeente Tytsjerksteradiel.De gemeente Noardeast-Fryslân kapt nu zonder bomenbeleidsplan.
Bomenkap bij Suwâld in opdracht van gemeente Tytsjerksteradiel.De gemeente Noardeast-Fryslân kapt nu zonder bomenbeleidsplan. Foto: Archieffoto: Actief Media

‘Burgers voor bomen' tegen bomenkap N.E.-Fryslân

Drie inwoners van Noardeast-Fryslân zijn in deze gemeente een petitie (handtekeningenactie) begonnen tegen de bomenkap door of in opdracht van de gemeente. De drie dames zijn Brigitte Barelds, Hilde Mynett en Martine Hoogeveen.

Ze vroegen in de raadsvergadering van donderdag 4 maart om meteen met de bomenkap in de gemeente te stoppen. Ze vinden dat er eerst een bomenbeleidsplan moet zijn, voordat er gekapt wordt. Een motie vanuit de raad met dezelfde strekking kreeg geen meerderheid. Alleen de indieners PvdA, Groen NOF en SIN steunden de motie. De drie dames gaan door met hun petitie. Donderdag hadden ze 300 handtekeningen binnen.

“Helaas werden wij door wethouder (Pytsje) De Graaf (FNP) voor leugenaars uitgemaakt. Er zou volgens haar meer dan voldoende gecommuniceerd zijn met inwoners van de gemeente over het kappen van de bomen. Tevens vertelde zij dat er slechts twee klachten over het kappen zijn geweest. Alleen wij van burgers voor bomen hebben al meerdere e-mails gestuurd naar de gemeente, het grootste deel blijft nog steeds onbeantwoord”, schrijven de dames op hun Facebookpagina.

Volgens de wethouder zijn er altijd gegronde redenen waarom bomen gekapt worden. Zij beloofde dat er in april een bomenbeheerplan komt, en eind 2021 een bomenstructuurplan.