Creatief met posters (in Burgum), maar dit zijn lang niet alle partijen!
Creatief met posters (in Burgum), maar dit zijn lang niet alle partijen! Foto: Actief Media

Stemmen: meeste keuze sinds mensenheugenis

Voor het eerst sinds mensenheugenis zijn de Tweede Kamerverkiezingen volgende week niet beperkt tot één dag, maar verspreid over drie dagen: maandag 15, dinsdag 16 en woensdag 17 maart. Dit vanwege het coronavirus.

Iedereen die zichzelf als kwetsbaar beschouwt, mag ook maandag of dinsdag stemmen. Met als nadeel, dat er dan veel minder stembureaus open zijn dan op woensdag, namelijk meestal alleen in het gemeentehuis en in één andere locatie.

Schriftelijk stemmen

Met name de 70-plussers mogen nu al stemmen, maar dan voorlopig alleen schriftelijk. Stremmen per post heeft als voorwaarde, dat het briefstembiljet en de stempluspas uiterlijk vrijdag 12 maart, voor 17 uur, gepost moeten zijn. Daarna kan men de schriftelijke stem ook nog afgeven in gemeentehuizen, tot en met woensdag 17 maart vóór 21.00 uur. Maar wat betreft kan men dan bijna net zo goed naar het dichtstbijzijnde stembureau lopen of fietsen.

Record aantal partijen

Is men er eenmaal uit wanneer en waar men gaat stemmen, dan is er natuurlijk nog de vraag: op welke partij en op welke kandidaat? Want men mag maar één hokje rood maken! (Schriftelijk stemmen mag ook met een andere kleur!). En ook wat dit betreft is er meer keuze dan sinds mensenheugenis. Na de Tweede Wereldoorlog hebben in totaal nog nooit zoveel partijen (landelijk 37, in Fryslân 31) aan de Tweede Kamerverkiezingen meegedaan.

Hulp via internet

Met behulp van bijvoorbeeld Kieskompas en Kieswijzer op internet kan men zich nu wel vrij eenvoudig oriënteren, zonder alle verkiezingsprogramma's door te hoeven worstelen. Die variëren trouwens niet alleen sterk qua inhoud, maar ook qua dikte en vormgeving. Sommige partijen hebben zelfs geen ‘programma', maar alleen wat kernthema's. D66 spant de kroon met de hoeveelheid pagina's: ongeveer 200.

Maar ook voor politici is deze coronatijd extra lastig: hoe krijg je aandacht van de kiezers, als je geen bijeenkomsten kunt houden? FvD is voor zover bekend de enige partij die dat wel probeert, maar tegen beperkingen oploopt vanwege het beruchte virus. Dus worden media benaderd met vele persberichten over uiteenlopende campagne-acties.

Campagne-acties

De ChristenUnie deed iets met polsstokverspringen tijdens een ‘estafettetour’ van Drogeham naar Amersfoort. Het CDA in Smallingerland wil “extra woningen in de dorpen rondom Drachten”; dit slaat weliswaar op de politiek in Smallingerland, maar kan wellicht ook kiezers trekken voor de Kamerverkiezing. De SP-afdeling Leeuwarden voerde actie voor lagere huren bij woningbouwverenigingen Elkien en WoonFriesland.

De BoerBurgerBeweging (BBB) verspreidde het persbericht: “Nederland verkwanselt vruchtbare grond”, want het landbouwareaal in het land wordt gestaag kleiner. Landaanwinning, bepleit LTO Nederland. Die laatste club is overigens geen politieke partij, maar de grootste organisatie van boeren in Nederland.