Martin Adema plant één voor één zijn 1800 soorten daglelies.
Martin Adema plant één voor één zijn 1800 soorten daglelies. Foto: Actief Media

Martin Adema kweekt circa 1800
soorten daglelies in zijn volkstuin

Op de volkstuin 'Zandige wijk' van volkstuinvereniging De Wrottersploech aan het Noorderend bij Drachten was het zaterdag 6 maart nog tamelijk stil. Eén van de weinigen die al met z'n handen in de modder wroette was de Drachtster Martin Adema. Hij kweekt daglelies, "ûngefear 1800 soarten. De measte fan it hiele lân!"

Het zijn niet de commerciële bolgewassen, die veelal met kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden bewerkt, zegt Adema. "Ik brûk gjin bestridingsmiddels. Dizze soarte is ek gjin 'bolgewas', mar in 'knolgewas': se binne mei dêrtroch hiel sterk, kinne dus goed oer de froast."

Half april tot eind april verwacht hij wat dit betreft het hoogtepunt. Hij komt aan de vele soorten lelies vooral door ruilhandel, onder andere via internet, zodat hij de lelies uit heel Europa kan importeren en ook weer over heel Europa verspreidt.

Voor Adema is zijn hobby een mooie aanvulling op zijn dagelijkse werk. "Ik wurkje oerdei yn de handikaptesoarch en dan wurd ik foaral warch mei de holle. Troch yn myn frije tiid yn de grûn te dollen, wurd ik ek warch mei de lea", verklaart hij.

"Elke soarte hat eigen kleuren"

"It giet om leeljes dy't dy't allegearre mar ien dei yn 't jier bloeie. Fandêr de namme 'daglelie'. Mar omdat elke soarte syn eigen bloeimomint hat, en omdat elke soarte wer oare kleuren hat, kinst yn it foarjier in grut ferskaat oan kleuren yn de tún krije."

Adema breidde in ruim vijftien jaar zijn 'territorium' stapsgewijs uit, net als het aantal soorten daglelies. Op zijn website www.hobbykwekerij-daglelies.nl vermeldt hij nog dat hij ongeveer 1600 soorten heeft, maar inmiddels zijn het dus al weer tweehonderd meer.

(Nog) geen open dag

Voor het coronavirus toesloeg hield Adema ook wel open dagen voor belangstellenden, nu kan dat al bijna een jaar niet meer. Maar wie toevallig langskomt, staat Adema met alle genoegen even te woord, als het maar niet te lang duurt. Want dan moet de rest van die 1800 soorten daglelies nog in de grond!