Het natuurgebied Wikelslân met uitzicht op Earnewâld maakt deeluit van Nationaal Park De Alde Feanen.
Het natuurgebied Wikelslân met uitzicht op Earnewâld maakt deeluit van Nationaal Park De Alde Feanen. Foto: Actief Media - Hennie de Jong

'Sterkere' natuur in de Alde Feanen - via landbouw en waterpeilen

Hoe kan in natuurgebied De Alde Feanen de hoeveelheid stikstof verlaagd worden? En hoe kan die natuur zelf 'versterkt' worden? De provincie Fryslân gaat de komende tijd hierover in gesprek met betrokkenen. De sleutel ligt bij de landbouw en bij het 'robuuster' maken van het natuurgebied, volgens Gedeputeerde Staten van Fryslân.

Bijna de helft van de stikstof in de Alde Feanen is afkomstig van de landbouw, meldt de provincie Fryslân. Dan gaat het vooral om ammoniak, afkomstig uit de stallen van veehouders en afkomstig uit de mest die op het land wordt gebracht. Genoemde manieren om de stikstofuitstoot te beperken zijn: stalmaatregelen (zoals mest en urine scheiden), aanpassing van de bemesting, beweiding bevorderen, minder vee per hectare ('extensivering') en aankoop, c.q. verplaatsing van veehouderijen naar verder van de Alde Feanen af.

Het 'robuuster' maken van de Alde Feanen kan ook bijdragen aan het behoud van de gevoeligste en zeldzaamste natuursoorten, verwachten GS. Dit betekent bijvoorbeeld het (beter) verbinden van de Alde Feanen met omliggende natuur(gebieden), zoals de Deelen bij Aldeboarn, het Grouster Leechlân en de Kleine en Grote Wielen bij Leeuwarden. Ook naar de Hege Warren wordt gekeken. Maar waterpeilverhoging in dit gebied zonder peilverhogingen in de omliggende gebieden heeft weinig effect voor het natuurbehoud in de Alde Feanen, verwacht de provincie Fryslân.