Voorzitter Jan van Houten van De Wrottersploech in zijn recreatietuin op het complex Zandige Wijk.
Voorzitter Jan van Houten van De Wrottersploech in zijn recreatietuin op het complex Zandige Wijk. Foto: Actief Media

1500 perenboomjes bij 'De Wrottersploech'

Volkstuinvereniging 'De Wrottersploech' mag half maart proberen 1500 jonge perenboompjes uit te delen: in de eerste plaats aan de ongeveer 400 leden en vanaf dinsdagmiddag 16 maart ook aan andere belangstellenden.

"Dan lizze se klear foar De Blokhut op ús lokaasje 'Zandige wijk' oan it Noorderend 20a", verwacht secretaris Joop de Vries van De Wrottersploech, "yn boskjes byinoar bûn mei elk fiif beamkes."

Het is de gemeente Smallingerland die de volkstuinvereniging heeft gevraagd mee te werken aan de verspreiding. De actie van afgelopen jaar om duizenden perenboompjes in Nederland gratis te verspreiden, is in zoverre 'mislukt', dat er nog heel veel boompjes overbleven. "Alles wat nei dizze aksje noch oerbliuwt, giet nei de kompostearrring", verwacht voorzitter Jan van Houten van de volkstuinvereniging.

De leden van de volkstuinvereniging krijgen als eersten de kans om wat perenboompjes mee te nemen en in hun volkstuin te planten, of weer door te geven aan andere belangstellenden. De volkstuinders hebben in beginsel ook de ruimte om de boompjes te planten. "As ynwenner yn it sintrum fan Drachten kin ik se by my thús achter hûs net kwyt", legt Van Houten uit. "Hjir op it grutte folkstúnkompleks oan it Noarderein (vlak naast Vliegveld Drachten) kinne wy wol hûnderten parrebeamkes plantsje."

Ook op de beide andere volkstuincomplexen van De Wrottersploech is nog ruimte: 't Soethoudt aan Grasland 120 en De Dwarsvaart aan Zuiderend 85. De leden daarvan mogen dinsdagochtend 16 maart perenboompjes halen bij De Blokhut. Die twee complexen zijn weliswaar een stuk kleiner dan de 'Zandige wijk', maar er is vast wel belangstelling voor de boompjes, verwacht en hoopt het bestuur van De Wrottersploech. Zie ook: Gratis Perenboompjes (wrottersploech.nl)

Voorzitter Jan van Houten: "It is foar it earst sûnt hiel lang dat wy in wachtlist hawwe foar nije leden. Dat is grif in gefolch fan de koroanakrisis. Minsken kinne net mear nei it bûtenlân mei fakânsje en wolle dochs bûten wêze", is zijn indruk. Het is ook de coronacrisis die leidde tot de perenboomactie.