Naast goud, zilver, munten, bankbiljetten en postzegels koopt Feddema ook sieraden, antiek, Swarovski, oud speelgoed en ansichtkaarten.
Naast goud, zilver, munten, bankbiljetten en postzegels koopt Feddema ook sieraden, antiek, Swarovski, oud speelgoed en ansichtkaarten. Foto: Ingezonden

Vertrouwd munten kopen en verkopen bij Feddema in Drachten

Feddema in Drachten is weer open op afspraak. Mede-eigenaar en taxateur Tom Feddema is blij dat het weer kan. Hij merkt dat mensen graag goud en zilver willen verkopen. Door de hoge koersen van edelmetalen zijn ook munten populair. “Zilveren guldens en rijksdaalders vertegenwoordigen een leuke waarde, maar ook voor gouden tientjes ontvangt u een leuke prijs.”

Het komt regelmatig voor dat Feddema bijzondere exemplaren aangeboden krijgt. “Zilveren munten van 1945 en daarvoor kunnen zeldzaam zijn. Dat kunnen munten zijn van Willem I, II of III of Wilhelmina.” Soms zijn de munten zelfs nog ouder en komen ze uit de periode voordat het Koninkrijk der Nederlanden werd opgericht. “Voor de koninkrijksmunten waren de munthuizen verdeeld over de provincies. In veel steden werden munten geslagen. Zelfs Leeuwarden en Sneek hadden hun eigen munt. Bekend is bijvoorbeeld de Sneker vlieger. Ook middeleeuwse en Romeinse munten kunnen heel zeldzaam zijn.”

Meestal is het zo dat oudere munten zeldzamer en vaak ook kostbaarder zijn. Dit is echter niet altijd het geval, legt Feddema uit. “Zo zijn er Romeinse munten die niet heel zeldzaam zijn. De Romeinen reisden over de hele wereld en sommige keizers hebben lang geregeerd. Munten van die keizers zijn meestal minder zeldzaam. Daarentegen zijn munten van keizers die kort aan de macht zijn geweest meestal vrij zeldzaam en kostbaar.

Feddema handelt al veertig jaar in munten. "Het is een enorm interessante wereld, maar je moet er wel enorm veel kennis van hebben.” Samen met zijn zoons koopt en verkoopt hij munten van over de gehele wereld. Ook nemen ze gehele collecties over. "Soms met wel met veertig of vijftig albums tegelijk. Maar ook met kleine aantallen munten bent u van harte welkom. Maak gerust telefonisch een afspraak.”

Feddema Postzegels, Munten, Goud & Zilver | Stationsweg 38, Drachten | 0512-510996 | info@feddema.nl | www.feddema.nl