Van links naar rechts: Pietsje en Hielke Hoekstra met kleinzoon Gydo, daarnaast Jippe, Iefke en Gerard van der Galiën.
Van links naar rechts: Pietsje en Hielke Hoekstra met kleinzoon Gydo, daarnaast Jippe, Iefke en Gerard van der Galiën. Foto: Actief Media

Veertigjarig jubileum van Hielke Hoekstra bij Van der Galiën B.V.

Het komt niet vaak voor dat mensen veertig lang voor dezelfde werkgever werken. Voor het veertigjarig jubileum van Hielke Hoekstra bij Van der Galiën B.V. werd er dan ook flink uitgepakt. Maandagochtend haalde schoonzoon Bert-Jan Leijstra hem op in een vrachtwagen van het bedrijf, met op de oplegger een veertig jaar oude Ebro tractor. Hoekstra mocht plaatsnemen in de tractor, waarna hij naar de vestiging van Van der Galiën B.V. in Kootstertille werd gereden.

Waar Van der Galiën B.V. zich nu voornamelijk op recycling richt, begon het als loonbedrijf. Hoekstra’s eerste machine was dan ook een Ebro tractor. Voor Jippe van der Galiën, die het bedrijf onlangs overdroeg aan zijn kinderen, was het een hele toer om voor het jubileum zo’n tractor op te scharrelen. “Deze heb ik uit de buurt van Etten-Leur gehaald. Het is de enige in Nederland. Hij zag er niet uit, maar ik heb hem geverfd en opgeknapt.” Samen met zijn vrouw Iefke was Van der Galiën weken bezig om alles te regelen voor het jubileum. "Mijn vader heeft Hielke nog aangenomen. Ik heb veertig jaar met hem gewerkt en hem ook nooit als medewerker, maar als een collega gezien. Wij gingen vaak op zondag even bij hem langs. Het is jammer dat door corona het persoonlijk contact wat weggaat." Op de vestiging in Kootstertille stonden alle collega’s Hoekstra op te wachten en kreeg hij diverse cadeaus. Al deze aandacht had hij niet verwacht, al had hij wel een vermoeden dat er iets ging gebeuren. “Na veertig jaar ken je ze wel een beetje.”

Hoekstra begon als stagiair bij Van der Galiën B.V. Zelfs tijdens zijn diensttijd bleef hij in zijn vrije uren werken bij het bedrijf. Toen Van der Galiën B.V. de overstap maakte naar recycling, werd Hoekstra in heel Nederland ingezet om te werken met de shredders. In 2006 kreeg Hoekstra een eigen kraan in Kootstertille. Op de meeste machines in het bedrijf heeft hij gedraaid en hij kon eigenlijk met alle goed overweg. Op de vrachtwagens na, want Hoekstra heeft geen vrachtwagenrijbewijs. Gelukkig kan schoonzoon Bert-Jan hem vervoeren. Dochter Willie leerde Bert-Jan kennen op een personeelsfeest van Van der Galiën B.V.

Hoekstra kijkt met positieve gevoelens terug op de afgelopen veertig jaar. "Het voelt echt als veel korter.” Als hoogtepunt noemt hij de geboorte van zijn kleinzoon Gydo. "En de tweede is op komst.” Fulltime opa worden zit er nog niet in, want Hoekstra is 58 en moet dus nog een aantal jaren. "Het werken hoeft nu nog niet op te houden.”

Van der Galiën B.V. | Balkwar 10, 9288 XH Kootstertille en Broeklaan 31, 9113 AV Wâlterswâld | www.vandergalien.nl