Wethouder Tytsy Willemsma (FNP) van Tytsjerksteradiel.
Wethouder Tytsy Willemsma (FNP) van Tytsjerksteradiel. Foto: Archieffoto: Actief Media

Pad bij gemaal blijft gesloten

Wethouder Tytsy Willemsma (FNP) van de gemeente Tytsjerksteradiel blijft erbij: het fiets- en wandelpad in de Oosterdijk bij het gemaal bij Ryptsjerk blijft gesloten tot de bouw van het nieuwe gemaal klaar is. Dat is tot half augusgus. Ze deelt het argument van opdrachtgever Wetterskip Fryslân voor de bouw van het nieuwe gemaal: het ‘s avonds en in de weekeinden open houden is te duur.

De aannemer zou aan het eind van de werkdag extra hekken kunnen plaatsen, aan weerszijden van het pad, om te voorkomen dat mensen op het bouwterrein komen, stellen de dorpsbelangen van Hurdegaryp en Ryptsjerk voor. Die hekken moeten dan elke ochtend weer verplaatst worden.

De gemeente Tytsjerksteradiel was niet aanwezig bij de informatie-avond, eind 2019, over de bouw van het nieuwe gemaal. Die bijeenkomst was georganiseerd door Wetterskip Fryslân. De gemeente weet daarom niet of toen wel of niet over het afsluiten van het pad gedurende 7,5 maand is gesproken. Volgens de betrokken dorpsbelangen (Hurdegaryp en Ryptsjerk) is dit niet gebeurd.

Op de vraag of de gemeente een officieel ‘Verkeersbesluit’ heeft genomen, geeft de gemeente geen rechtstreeks anrtwoord: “It Wetterskip hat de gemeente fersocht om it paad ôf te sluten yn ferbân mei feiligens fan kuierders en fytsers. Ien fan de gemeentlike taken is om brûkers fan ús diken feilich fan A nei B komme te litten. Oan de hân fan de ûnderbouwing by it fersyk fan it Wetterskip hat de gemeente ynstimd mei de ôfsluting.”

Wethouder Willemsma over de ontstane situatie: “Dy is ferfelend en jout oerlêst, dat begryp ik hiel goed. Mar it foarstelde alternatyf - mei ekstra hikken jûns en yn de wykeinen - is finânsjeel net helber.”