Gemeenten proberen hun inkomsten op peil te houden met de onroerend zaakbelasting.
Gemeenten proberen hun inkomsten op peil te houden met de onroerend zaakbelasting. Foto: Pixabay

"Achtkarspelen verhoogt woonlasten met 8,6 procent”

De gemeente Achtkarspelen heeft in het noordoostelijke deel van Fryslân (op het vasteland) de woonlasten dit jaar het meest verhoogd: met 8,6 procent. Dat meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van jaarlijks onderzoek.

“Huizenbezitters betalen tekorten gemeenten”, is de kern van de bijna jaarlijkse boodschap van de Vereniging Eigen Huis. Sommige Nederlandse gemeenten verhoogden de onroerend zaakbelasting met meer dan twintig procent ten opzichte van 2020.

Achtkarspelen is qua procentuele stijging van de gemeentelijke woonlasten (ozb, afvalstoffenheffing en rioolheffing opgeteld) dus ‘koploper’, in het verspreidingsgebied van Weekblad Actief. Dantumadiel is ‘tweede’ met 6,3 procent, Tytsjerksteradiel volgt met 4,1 procent. Opsterland verhoogde volgens de VEH de woonlasten met 3,7 procent, Smallingerland met 2,7 procent, Noardeast-Fryslân met 2,6 procent. De gemeente Leeuwarden beperkte de verhoging met 2,1 procent.

Onduidelijkheid

Niet duidelijk is, of in deze cijfers rekening is gehouden met de onlangs alsnog iets verlaagde OZB in Noardeast-Frysân en Dantumadiel. Die verlaging had te maken met een grotere stijging van de waarde van de woningen, dan waar in de begroting 2021 op was gerekend. Beide gemeenten willen de ozb-opbrengst niet hoger laten worden dan in de begroting stond, vandaar dat het ozb-percentage een beetje verlaagd is. Voor een volledig overzicht van heel Nederland: https://www.eigenhuis.nl/actueel/nieuwsoverzicht/woonlasten#/