Anne Kooistra in een door hemzelf beschilderde spiegel.
Anne Kooistra in een door hemzelf beschilderde spiegel. Foto: Actief Media

Anne Kooistra tekent, etst en beeldhouwt

Al sinds zijn kinderjaren heeft voormalig huisschilder en (gepensioneerd) woningopzichter Anne Kooistra tekenen als zijn grote hobby. Al snel kwamen daar andere technieken bij, zoals een vorm van etsen en beeldhouwtechnieken.

Zijn onderwerpen zijn altijd figuratief, dus herkenbaar. Bijbelse voorstellingen hebben zijn voorkeur. Er hangt dan ook nogal wat werk van hem in de Baptistenkerk aan de Zevenhuisterweg in zijn woonplaats Noardburgum. Daar streek het echtpaar Anne en Jacoba Kooistra neer, na eerst in Leeuwarden en daarna in Burgum te hebben gewoond.

Van origine komt Anne Kooistra uit Eastermar. Daar werd op de lagere school al zijn tekenen gestimuleerd. Op de ambachtsschool zei een leraar zelfs dat hij naar de kunstacademie Minerva in Groningen zou moeten gaan. Maar dat wilde Anne’s vader beslist niet. “Dan naar de avondschool in Amsterdam!” had diezelfde leraar gezegd, maar dat zagen Anne’s ouders evenmin als zinvol. Het werd de opleiding tot huisschilder.

“Sadwaande haw ik de earste jierren ferver west. Ik kaam ek as ferver oan it wurk by in wenningkoöperaasje yn Ljouwert. Dêr koe ik my stadichwei opwurkje en einige ik as opsichter. Wy wennen ek yn Ljouwert. Wenjen en wurkjen diene wy dêr mei plezier”, vertelt Kooistra, wiens vrouw Jacoba dat beaamt.

Al die jaren bleven tekenen, etsen en beeldhouwen zijn belangrijkste hobby. Hoeveel kunstwerken Kooistra gemaakt heeft, weet hij niet. “Ik tink wol in pearhûndert.” Het meeste gaf hij weg, aan kinderen en kleinkinderen vooral. En ook aan de Baptistenkerk in Noardburgum.

“Wêr’t it my foaral om giet, is dat ik sjen lit dat jo jo yn dizze tiid net hoege te ferfelen, el al hearsket it koroanafirus. It wurkjen oan in tekening of in oar Keunstwurk jout my it measte plezier. As it ôf is, jou ik it resultaat faak wei, op inkele útsûnderingen nei.” Het meest gehecht is hij aan de bijbelse voorstelling van uitdeling van brood en vis door Jezus.

Maar het bleef niet bij tekenen en etsen. In de woonkamer hangt ook een soort beeldhouwwerk, uit een paar aan elkaar geplakte, dikke, zachte steenvormen: twee roofvogels die strijden om een gevangen vis. “Mei skrabbers en oare skerpe stikken ark haw ik dat útsnien”, vertelt Kooistra.

Dekenkist van Anne Kooistra, met bijbelse taferelen.