Burgemeester Jeroen Gebben ontvangt van HIMBO-voorzitter Erik Meijer de oproep. Andere HIMBO-bestuurders staan achter hen. Daarachter links Shoeby, dat niet normaal open mag, rechts kapsalon Beter & Binny, die vanaf 3 maart wel open mag.
Burgemeester Jeroen Gebben ontvangt van HIMBO-voorzitter Erik Meijer de oproep. Andere HIMBO-bestuurders staan achter hen. Daarachter links Shoeby, dat niet normaal open mag, rechts kapsalon Beter & Binny, die vanaf 3 maart wel open mag. Foto: Actief Media

Ondernemers: “De zaken moeten weer open!”

Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel heeft maandag een brandbrief ontvangen van Ondernemersvereniging HIMBO uit Burgum. Hierin wordt dringend gevraagd om vanaf woensdag 3 maart alle winkels, horeca en de cultuursector weer te openen.

Gebben herkent zich in de brandbrief. “Ondernemers in alle dorpen zijn ontzettend belangrijk voor de leefbaarheid in onze gemeente, ze hebben snel perspectief nodig. Eerder hebben ze laten zien dat zij met de coronarichtlijnen en hun eigen brancherichtlijnen uitstekend uit de voeten konden. Voor de horecaondernemers is het belangrijk dat minimaal de terrassen zo snel als mogelijk weer open kunnen”, aldus de burgemeester.

Landelijke bijval

Deze bijval kwam maandagavond ook van het landelijke Veiligheidsberaad, waarin de voorzitters van de Veiligheidsregio’s in Nederland overleg hadden. Gebben wijst op het feit dat het coronavirus er nog steeds is en dat van iedereen verwacht wordt dat we de coronaregels blijven naleven. “Ons zorgvuldige gedrag en vaccineren betekenen uiteindelijk de oplossing voor het stoppen van de coronapandemie.”

Voorzitter Erik Meijer van ondernemersvereniging HIMBO is duidelijk. “Wij zijn blij met de versoepelingen voor de kappers en beautysalons. Maar ook de andere winkels, horeca én de cultuursector moeten deze week op een verantwoorde wijze hun deuren weer kunnen openen. De schade is enorm en de situatie is niet langer houdbaar.”

Met de rug tegen de muur

Volgens Meijer staan veel ondernemers met de rug tegen de muur en dreigen er faillissementen. “Dat zal langdurige gevolgen hebben voor het winkelcentrum van Burgum en de werkgelegenheid.”

In week 8 heeft burgemeester Gebben deze signalen samen met een groot aantal collega-burgemeesters al afgegeven in het overleg met de Veiligheidsregio Fryslân. Het Veiligheidsberaad heeft deze boodschap ook gegeven aan het kabinet.